Glasine preuranjene, ne i neutemeljene

Vozači, oprez! Policija u Rijeci postavlja kamere za nadzor brzine

Marinko Glavan

Iz Policijske uprave demantiraju slanje kazni, ali dodaju da su u tijeku pripreme za postavljanje kamera na više lokacija u Rijeci i okolici kojima će se snimati vozila čiji vozači ne poštuju ograničenja brzine



RIJEKA  Glasine o policijskim kamerama za nadzor brzine postavljenim na više punktova u Rijeci koje već danima kolaju gradom pokazale su se, barem zasad, netočnima. Na naš upit o kamerama za nadzor brzine vozila, iz Policijske uprave primorsko-goranske odgovoreno je kako takvih kamera nema, ali će ih uskoro biti.


Prema glasinama koje su se velikom brzinom proširile društvenim mrežama i putem SMS poruka, kamerama se snimaju prekršitelji na više punktova na riječkoj zaobilaznici, na Mlaki u blizini Novog lista u oba smjera, iznad »3. maja«, na Pećinama, te u Pavekima.


Drugi uređaji


»Kamere snimaju non stop i šalju slike u prometnu, a ako projuriš pored nje, eto tebi doma kazne. Proslijedi onima do kojih ti je stalo.« – stoji na kraju poruke koju su zadnjih dana dobili brojni Riječani. Iz Policijske uprave demantiraju slanje kazni, ali dodaju da su u tijeku pripreme za postavljanje kamera na više lokacija u Rijeci i okolici.




– Na području Policijske uprave primorsko-goranske u planu je postavljanje određenog broja kamera, odnosno uređaja za nadzor brzine kretanja, kojima će  se snimati vozila čiji se vozači ne pridržavaju ograničenja brzina kretanja. U pravilu obuhvaćene su ceste ili ulice u naselju na kojima je ova problematika izraženija, a u sklopu toga obavljene su  određene radnje za postavljanje kamera. Iste još nisu postavljene tako da niti vozači – vlasnici vozila nisu mogli dobiti obavijest o počinjenom  prekršaju, navode iz Policijske uprave, uz napomenu da nadzor brzine kretanja djelatnici policije obavljaju drugim uređajima, kao što su starr laser, fama laser, fama shot, traffipatrol, multanova.


– U situacijama kada se vozač ne zaustavlja na mjestu prekršaja vlasniku vozila šalje se obavijest radi dostave podataka sukladno članku 229. stavak 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, stoji u odgovoru Policijske uprave.


Navedenim člankom propisano je da vlasnik vozila, odnosno osoba kojoj je vozilo povjereno, mora, »na zahtjev policijskog službenika ili službene osobe jedinica lokalne samouprave koja obavlja poslove iz članka 5. stavak 4 ovog Zakona dati vjerodostojan podatak o identitetu osobe kojoj je vlasnik dao vozilo na upravljanje«.


Točne lokacije


Drugim riječima, vlasnik je, nakon što mu na kućnu adresu stigne zahtjev iz policije, dužan dati podatke o osobi koja je u trenutku eventualnog počinjenja prekršaja upravljala vozilom. U suprotnom, propisana je zakonska kazna u iznosu od 2.000 do čak 5.000 kuna.


U Policijskoj upravi pokušali smo saznati koliko će kamera biti postavljeno, te na kojim lokacijama, ali odgovoreno je samo kako još traju pripreme te da će o točnim lokacijama više reći kada sve bude definirano.


Na više lokacija u gradu postavljeni su nosači budućih kamera, a na riječkoj zaobilaznici, kod Rastočina, postavljena je nedavno i nova kamera. Ona, međutim, nije namijenjena sankcioniranju prebrzih vozača, već je, prema neslužbenim informacijama iz Autoceste Rijeka-Zagreb, riječ o testiranju kamere za nadzor prometa jednog ruskog proizvođača u razdoblju. Snimke nastale u periodu testiranja kamere neće se, kako saznajemo, moći koristiti ni u koje svrhe osim provjera parametara rada same kamere.