Novi poslovnik

Vladajuće i oporbu u Jelenju posvađali – tableti

Sanja Gašpert

Papirnate materijale zatražio je nezavisni Vilim Žagar, koji ima parketarski obrt. Prijedlog je odbio Robert Maršanić (PGS), kazavši da »smo u 21. stoljeću«, na što ga je Žagar pitao zna li on brusiti parkete



JELENJE – Jelenjski su vijećnici većinom glasova usvojili izmjene i dopune Poslovnika o radu Općinskog vijeća, prema kojem se pozivi za sjednicu dostavljaju vijećnicima pet dana prije sjednice putem elektroničke pošte, a ako postoje opravdani razlozi koji se moraju obrazložiti na početku sjednice, taj rok može biti i kraći. Također, kako je navedeno u izmjenama, materijali koji se odnose na prijedlog dnevnog reda dostavljaju se vijećnicima pet dana prije sjednice putem web stranice Općine Jelenje.


Osujetiti rad


Iznimno, članovima Vijeća materijal za pojedine točke dnevnog reda može se dostaviti i na samoj sjednici. Sve navedeno rezultat je toga što je Općina Jelenje nedavno za sve vijećnike nabavila tablete za praćenje sjednice. Naime, kako je istaknuto u obrazloženju odluke, zbog uštede na distribuciji materijala, među kojima se ističu usluge kopiranja i trošak dostave te transparentne dostave materijala za sjednicu Općinskog vijeća, Općina Jelenje nabavila je za sve članove predstavničkog tijela prijenosne tablete na kojima je omogućeno preuzimanje materijala za sjednice Vijeća s platforme www.jelenje.hr, bez obzira na to gdje se vijećnici nalaze u trenutku slanja materijala.


Protiv prijedloga odluke glasala je cijela oporba, odnosno svih šest vijećnika – HDZ-ovci Ana Marija Vujić i Ivoslav Ban te nezavisni Vanda Radetić Tomić, Ervin Radetić, Vilim Žagar i Danko Baćac.




– Vi mijenjate poslovnik gotovo na mjesečnoj bazi, a sve kako biste osujetili oporbene vijećnike u radu. Općina Jelenje po tome je jedinstven slučaj u županiji. Nabava tableta je OK, ali niste pitali sve vijećnike žele li se koristiti njima. Morate znati da neki vijećnici ne znaju kako se koristiti njima i pitam se kako će oni pratiti i aktivno sudjelovati u radu sjednice, iako, možda ih ima i više koji se ne znaju koristiti tabletima, ali njima to nije važno jer ionako samo dižu ruke, kazala je nezavisna Vanda Radetić Tomić, dok je njezin stranački kolega Ervin Radetić kazao kako je Općina Jelenje »općina s najmanje intelektualaca u Primorsko-goranskoj županiji«.


«Aljkavost uprave«


U raspravu se uključio i HDZ-ovac Ivoslav Ban, koji je prigovorio što u materijalima nema mišljenja odbora za statutarno-pravna pitanja, dok je njegova stranačka kolegica Ana Marija Vujić dodala kako »vladajući na sve moguće načine opstruiraju rad onih koji žele raditi« te kako se svim navedenim pokriva »aljkavost Uprave«.


Nezavisni Vilim Žagar kazao je kako je on vijećnik koji se ne zna koristiti tabletom i kojemu su za sudjelovanje na sjednici potrebni pisani materijali. Jesam obrtnik, ali imam 56 let i ne znam engleski. U poslu mi pomaže sin koji otvara mailove i odgovara na njih. Želim materijale i nadalje u papirnatom obliku, kazao je Žagar, a pisane materijale, iako se zna koristiti tabletom, zatražila je i Vanda Radetić Tomić. U ime predlagača, taj prijedlog nezavisnih vijećnika odbio je Robert Maršanić (PGS), navodeći da »smo u 21. stoljeću«, na što ga je vijećnik Žagar pitao zna li brusiti parkete. Predsjednik Općinskog vijeća Luka Zaharija (SDP) kazao je kako danas malo koja općina ili grad nema tablete, ima ih i Sabor, čime se rješava problem slanja dokumenata.


Očistiti WC školjku


Za vrijeme trajanja rasprave vijećnik Ervin Radetić nakratko je napustio vijećnicu. Nakon što se vratio, kazao je kako je perući ruke u toaletu pročitao obavijest »molimo korisnike da očiste školjku nakon upotrebe« te kazao kako ta obavijest govori sve o Upravi koja treba pisanu obavijest da bi tako nešto napravila, a što se podrazumijeva. Osjećajući se prozvanom, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Gordana Tomas kazala je kako ta obavijest na zidu stoji već četiri godine. A tko ju je postavio, pitao je Radetić, na što mu je Tomas odgovorila – Vaša zamjenica i upitala – da nastavim dalje?