Svečana liturgija

Vjernici SPC-a proslavili Božić: Isusovo rođenje provesti u ljubavi

Mirjana Grce

Čestitao Božić - riječki paroh protojerej stavrorfor Mićo Kostić / Snimio Sergej DRECHSLER

Čestitao Božić - riječki paroh protojerej stavrorfor Mićo Kostić / Snimio Sergej DRECHSLER

Vjernicima je poručeno da praznik rođenja Isusa Krista provedu u miru i ljubavi sa svojim ukućanima, sa svojim prijateljima, srodnicima, susjedima, sa svim dobronamjernim ljudima



RIJEKA  Brojni vjernici Srpske pravoslavne crkve s područja Rijeke danas su liturgijom u hramu sv. Nikolaja te jutarnjim bogosluženjem u hramu sv. velikomučenika Georgija svečano slavili Božić.


Svetu liturgiju u hramu Sv. Nikolaja u središtu Rijeke služili su riječki parosi – protojerej stavrofor Mićo Kostić i protojerej Jovan Galamić, a na kraju liturgije vjernicima je tradicionalno pročitana božićna poslanica poglavara Srpske pravoslavne crkve.


– Najljepša poruka Božića sažeta je u pjesmi anđela koja se čula nad Betlehemom »Slava na visini Bogu, a na zemlji mir, među ljudima dobra volja«. Zašto? Zato što je Božić praznik ljubavi i mira. Drevnim pozdravom: »Mir Božji, Hristos se rodi! Vaistinu Hristos se rodi!« svim parohijanima naših riječkih parohija želim sretan Božić, praznik rođenja Isusa Krista sa željom da ga provedu u miru i ljubavi sa svojim ukućanima, sa svojim prijateljima, srodnicima, susjedima, sa svim dobronamjernim ljudima. Isto tako, svima čestitam novu 2020. godinu, poručio je u svojoj čestitki protojerej stavrofor Kostić pridružujući se božićnoj čestitki poglavara Srpske pravoslavne crkve.


Sveta liturgija služena je u hramu sv. Nikolaja u središtu Rijeke / Snimio Sergej DRECHSLER


Sveta liturgija služena je u hramu sv. Nikolaja u središtu Rijeke / Snimio Sergej DRECHSLER





Isto tako, protojerej stavrofor Kostić vjernicima je prenio božićne čestitke mons. dr. Ivana Devčića, riječkog nadbiskupa, Zlatka Komadine, primorsko-goranskog župana, Vojka Obersnela, riječkog gradonačelnika, kao i predstavnika drugih vjerskih zajednica u Rijeci.


Sutra će, drugog dana Božića u hramu sv. Nikolaja sveta liturgija biti služena u 9 sati, a u četvrtak, najavio je protojerej stavrofor Kostić, na praznik sv. prvomučenika i arhiđakona Stefana će episkop gornjokarlovački gospodin Gerasim sv. arhijerejsku liturgiju služiti u hramu sv. Nikolaja s početkom u 9 sati.