Tiskovna konferencija

Vjekoslav Rubeša: Akcija mladih konstruktivno sudjeluje u konstituiranju skupština i vijeća, no upućuju joj uvredljive poruke

Hina

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Pokazali smo da znamo i možemo biti faktor okupljanja te nas i u riječkom gradskom vijeću i županijskoj skupštini smatraju poželjnim partnerima, kazao je Rubeša. No, usporedno s tim, u Rijeci i županiji nam se upućuju uvredljive i nedemokratske poruke, kao što su to činili Vojko Obersnel (SDP) i Franjo Butorac (PGS), naveo je Rubeša



RIJEKA Predsjednik Akcije mladih Vjekoslav Rubeša na konferenciji za novinstvo održanoj u subotu u Rijeci kazao je da je ova politička stranka u Županijskoj skupštini primorsko-goranske županije, te gradskim i općinskim vijećima pri konstituiranju nakon provedenih izbora nastojala konstruktivno i odgovorno doprinijeti razrješavanju odnosa tamo gdje ni jedna politička opcija nema apsolutnu većinu.  


Pokazali smo da znamo i možemo biti faktor okupljanja te nas i u riječkom gradskom vijeću i županijskoj skupštini smatraju poželjnim partnerima, kazao je Rubeša. No, usporedno s tim, u Rijeci i županiji nam se upućuju uvredljive i nedemokratske poruke, kao što su to činili Vojko Obersnel (SDP) i Franjo Butorac (PGS), naveo je Rubeša.


Istaknuo je problem pri konstituiranju gradskog vijeća u Kastvu, gdje je Akcija mladih, nakon koalicije koju predvodi SDP, osvojila najviše glasova birača. No, kako je istaknuo Rubeša, SDP-ova većina je odlučila za potpredsjednika vijeća predložiti vijećnika HDZ-a, a ne Akcije mladih, iako je SDP tijekom predizborne kampanje, želeći umanjiti šanse Akcije mladih, upućivao lažne tvrdnje da ta politička stranka priprema suradnju s HDZ-om.




Na pitanje o pregovorima za sastavljanje većine u drugom pokušaju konstituiranja Županijske skupštine, nakon prvog neuspješnog, u kojem kandidat koalicije SDP-PGS– IDS-HSU-HSS za predsjednika skupštine Franjo Butorac nije dobio potreban broj glasova, Rubeša je kazao da se Akciji mladih upućuju signali da je poželjan partner, kao i poziv na razgovor iz SDP-ove koalicije.


Odgovorit ćemo na svaki poziv, a konačnu oduku donijet će tijela stranke. Ostajem pri svom prijedlogu da predsjednik skupštine bude Mario Alempijević iz Akcije mladih, rekao je.


Na upit da komentira tvrdnje da je Akcija mladih iznevjerila svoje birače koalirajući s HDZ-om u riječkom Gradskom vijeću, Rubeša je rekao da je suludo, neprimjereno i nedemokratski to tvrditi, jer da jedno glasovanje nije nikakva koalicija.


U Gradskom vijeću Rijeke se glasovalo za naš prijedlog, a HDZ je taj prijedlog prihvatio. Sve stranke izvan SDP-ove koalicije su pokazale da se mogu okupšiti oko našeg prijedloga, a HDZ se ponašao konstruktivno jer nije nametao svog kandidata za predsjednika vijeća, naveo je Rubeša. SDP je djelovao kao da će prihvatiti naš prijedlog, a onda je neposredno pred konstitirajući sjednicu pokušao učiniti sve što je mogao da to spriječi, podsjetio je.


U daljnjem djelovanju riječkoga Gradskog vijeća namjeravamo konstruktivno razgovarati o svakom prijedlogu i uvijek ćemo podržati dobre prijedloge, neovisno tko ih uputi, naglasio je predsjednik Akcije mladih.


U Gradskom vijeću Rijeke za predsjednika je izabran Tihomir Čordašev (Akcija mladih), a za taj prijedlog su glasovali vijećnici svih političkih stranaka (Akcija mladih, HDZ, Lista za Rijeku, Most nezavisnih lista i HNS) i nezavisne liste Hrvoja Burića, a vijećnici koalicije SDP-PGS-HSU-IDS-Laburisti-SDSS-HSS su ostali suzdržani, nakon što je za njihov prijedlog da predsjednik skupštine bude Oskar Skerbec (IDS) glasovalo samo 15 vijećnika te koalicije, a svih ostalih 21 je bilo protiv.