Na Žalu ribara

Vivien Galletta i “Tonkina Jele” osvojile i žiri, i publiku BIS Festa

Slavica Mrkić Modrić

Karin Kuljanić drugoplasirana je po ocjeni publike, a treće mjesto pripalo je Heleni Brajković, dok je žiri drugo mjesto namijenio Damiru Kedži, a treće Kseniji Erker



BAKAR I drugo izdanje BIS Festa, Bakranima i njihovim gostima okupljenima na Žalu ribara donio je puna tri sata dobre zabave. Antonio Krištofić, Helena Brajković, Olivera Baljak, Alen Polić, Karin Kuljanić, Duško Jeličić Dule, Ksenija Erker, Damir Kedžo, Antonela Malis i Vivien Galletta raspjevali su publiku do maksimuma, ali i stručni ocjenjivački sud koji su činili Nevia Rigutto, Albert Petrović, Ivan Nino Načinović i Ivica Badurina, stavili na teške muke. I dok je publika puhanjem u zviždaljke iskazivala svoj stav, odnosno birala svoje favorite, a vrijedna tehnička ekipa jačinu zviždanja mjerila i projicirala putem grafikona postavljenog na centralnom zidu pozornice, stručnom žiriju bilo se oslanjati na sva svoja čula. Ona koja je osvojila i publiku, i žiri Festivala Bakar i serenade bila je Vivien Galletta. Svatko od interpreta publici se predstavio s dvije kompozicije po vlastitom izboru, a Vivien je otpjevavši »Na portalu od sudbine« i »Lepa Jele« obje nagrade osvojila za ovu potonju, što je potvrdilo da Bakrani naprosto obožavaju »Tonkinu Jele« (A.Baša-D.Gervais-A.Baša), kako ju je narod preimenovao. Zašto obožavaju? Pa zato što je s tom istom kompozicijom na prvom BIS-u, onom lanjskom, slavio Joso Bajok koji ju je s »Arsenalima« izveo na MIK-u 1977. godine. Zviždaljke publike osigurale su drugo mjesto preksinoć Karin Kuljanić i pjesmi »Moja lanterna« (M.Bobuš-M.Bobuš-A.Baša) što ju je na Splitskom festivalu 1995. godine izvela Radojka Šverko. Treće mjesto bakarska publika dala je Heleni Brajković i pjesmi »Sušačanka, moja nona« (D.Paro-D.Paro-A.Valenčić) što su ju 2005. godine na MIK-u otpjevali Jozefina i Trio Rio. 


  Stručni ocjenjivački sud drugim mjestom je nagradio Damira Kedžu i pjesmu »Plače stara lesa« (I.Frleta-M.Bobuš-A.Baša) s MIK-a 1997. godine u izvedbi Radojke Šverko i Klape Krk. Ksenija Erker je s pjesmom »Va dihe mora« (A.Valenčić-V.Alilović-A.Baša) i opet u originalu Radojka Šverko i Ženska klapa Luka – MIK 1995. godine, osvojila treće mjesto žirija, komentiravši nagradu riječima »ovo mi je prva nagrada u životu koju sam dobila, a da je pritom publika izviždala. Zvižde ti, a ti pobjeđuješ, baš mi se sviđa ovaj Festival«.


  Treba spomenuti i da je apsolutni BIS – najveću ocjenu publike zaslužio i voditelj Festivala Mario Lipovšek koji je bravuroznim najavama interpreta, ali i nastupom u revijalnom dijelu Festivala u kojem je bio i Tereza Kesovija, i Josipa Lisac, i Alen Vitasović, i Mišo Kovač, naprosto briljirao. Publiku će idućih mjesec dana boljeti trbušni mišići od smijeha. Zaslužili su BIS i članovi festivalskog orkestra pod vodstvom maestra Vladimira Babina, ali i Ana Kučan, Ana Kabalin i Andrej Babić tj. prateći vokali. Veliko bravo i za organizatore ovog događanja – Grad Bakar i pripadajuću mu Turističku zajednicu, ali i za publiku koja je unatoč prohladnoj bakarskoj noći puna tri sata puhala u zviždaljke i pljeskala svom snagom.




Iako su u najavama Festivala među interpretima spominjane Katja Budimčić i Mirjana Bobuš, na BIS-u su ih zamijenili Karin Kuljanić i Antonio Krištofić. Naime, Katja je upravo na dan održavanja Festivala kući iz riječkog rodilišta odnijela svoju Luciju, a Mirjana se uspješno oporavlja od zdravstvenih tegoba koje su ju zadesila. Bakarska večer bila je prilika da publika pljeskom pozdravi Luciju, Katju i Mirjanu, te uz »sve najbolje« zaželi skorašnji susret.


Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, pozdravljajući prisutne na Žalu ribara napomenuo je kako prihod od ulaznica i s ove večeri, baš kao i sa svih događanja u sklopu Margaretinog leta kao humanitarna pomoć odlazi put poplavljene Hrvatske. U ovom slučaju ljudima s područja Gunje. Zahvalivši onima koji su svojim sponzorstvom pomogli održavanje Festivala, te medijskim pokroviteljima, zahvalio je i svima koji su kupivši ulaznicu pomogli onima kojima je poplava uništila dom.