Svečana proslava 10. obljetnice

Visoka poslovna škola PAR nosi ideju proljeća – buđenja i novog poretka

NL Promo

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA

PAR je prepoznat kao međunarodni inovativni centar obrazovanja koji u mnogočemu nastupa kao prvi na našem području – prva visoka poslovna škola, prva znanstveno-stručna konferencija o leadershipu, prva visokoobrazovna institucija s poduzetničkim inkubatorom za studente, prva sportska akademija…



RIJEKA U palači Municipiuma koja ponosno stoji tik uz riječku žilu kucavicu, naše Korzo, održana je svečana proslava u povodu desete godine od osnutka prvog subjekta obrazovne grupacije koja je danas poznata pod imenom PAR. Predstavljanje obimnog djelovanja grupe u proteklih deset godina realizirao je voditelj studija prof. Nenad Antolović.


Ovom prigodom brojnim prisutnim gostima iz znanstvenog, kulturnog i sportskog miljea obratila se dekanica Visoke poslovne škole PAR doc. dr. sc. Gordana Nikolić. Prezentacija s osvrtom na svaku pojedinu godinu djelovanja obrazovne grupacije PAR, tijekom koje su prikazani i videouratci, ukazala je na velik uspjeh koji je škola postigla u proteklom desetljeću.


– Želja za izazivanjem promjena, obrazovanje kao odgovor na potrebu za znanjem i briga za budućnost generacija koje dolaze – motivi su pokretanja PAR-a, prve obrazovne grupacije u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Od godine osnutka, 2007. do danas, PAR je prepoznat kao međunarodni inovativni centar obrazovanja koji u mnogočemu nastupa kao prvi na našem području – prva visoka poslovna škola, prva znanstveno-stručna konferencija o leadershipu, prva visokoobrazovna institucija s poduzetničkim inkubatorom za studente, prva sportska akademija… PAR u svojoj suštini nosi ideju proljeća – buđenja i novog početka.




No, što uistinu znači biti prvi? Probijanje leda, borba sa stereotipima i pozicioniranje izazovi su s kojima se susreće poduzetnik kad prvi put izbije na tržište. Zamislite to tržište u 2007. godini i dodajte mu stigmu »privatnog obrazovanja«, te stavite na čelo ženu. Sve što je tada bio izazov, izraslo je u prednost i izgradilo ono što je danas Obrazovna grupacija PAR. Poslovna akademija Rijeka, od koje je nastao akronim PAR, osnovana je prije točno 10 godina s ciljem razvoja vrhunskih edukacijskih programa i poslovnog savjetovanja.


Dekanica Nikolić sa suradnicima / Foto: S JEŽINA


Dekanica Nikolić sa suradnicima / Foto: S JEŽINA



Time je utrt put još jednom značajnom segmentu PAR-a, koji će uskoro postati njegova kompetitivna prednost i strateška orijentacija – internacionalizacija obrazovanja i međunarodna suradnja temeljene na poduzetničkom učenju. No, ipak je godina 2011. za PAR označila prekretnicu. Dana 30. kolovoza 2011. godine, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske Visokoj poslovnoj školi PAR izdalo je dopusnicu za izvođenje stručnog studija Poslovno upravljanje.



Dekanica Visoke poslovne škole PAR doc. dr. sc. Gordana Nikolić


– Proslava desete godišnjice od osnutka Visoke poslovne škole PAR je prekrasna, ali na drugi način i sjetna. Naprosto ne mogu vjerovati da je prošlo već deset godina, a s druge strane netko je danas komentirao – što, samo deset godina? I mi se ponekad zapitamo kako smo sve što smo do sada uspjeli napraviti realizirali u samo deset godina. Imamo još puno planova za iduća desetljeća. Od svih nagrada koje sam dobila, teško mi je neku posebno izdvojiti. No, ipak mogu kazati da mi je posebno draga nagrada za poduzetnicu Hrvatske jer otvorila je bezbroj mogućnosti. Prva misao koja mi je pala na pamet kad sam je dobila, bila je da sad imam dokaz da znam ono što radim i da ono što pričam živim, te dokaz samoj sebi da je vrijedilo sanjati. Također su mi jako važne i nagrada Grada Rijeke i Županije jer imaju emotivnu vrijednost. Bila mi je izuzetna čast primiti ove dvije nagrade. Međunarodne nagrade dokaz su da se i iz »male« Hrvatske može djelovati globalno, poglavito ako to biva prepoznato u Americi. Formula uspjeha? Nemojte se bojati sanjati jer snovi se ostvaruju.



Formiraju se novi »stupovi« PAR-a i mala obrazovna grupacija započinje proces odrastanja u ozbiljnog konkurenta. PAR tako postaje spona gospodarstva i obrazovanja na lokalnoj razini te visokoobrazovna institucija s jedinstvenim međunarodnim programima koji postaju privlačni studentima iz cijelog svijeta.


Za cjelokupan rad i pokretanje PAR-a, dekanica Visoke poslovne škole PAR, doc. dr. sc. Gordana Nikolić, dobila je nagradu za poduzetnicu godine u Republici Hrvatskoj i izabrana je WED ambasadoricom Hrvatske pri inicijativi Ujedinjenih naroda.


Nagrada Primorsko-goranske županije za iznimna međunarodna postignuća u promicanju znanosti i razvoja obrazovanja te promicanju poduzetništva žena u zemljama regije, kao i nagrada Grada Rijeke za izniman doprinos na području visokog obrazovanja i poduzetništva, dokaz uspješnog rada osobe koja vodi instituciju, ali i cijeli tim iza nje. Promičući cjeloživotno obrazovanje u deset godina svog djelovanja PAR je ponudio čitav niz seminara i programa iz područja strateškog razvoja i upravljanja, a više od 3.000 polaznika pohađalo je cijeli niz specijaliziranih programa.


S više od 30 ugovora s visokoobrazovnim institucijama iz različitih europskih zemalja, Erasmus poveljom i članstvom u različitim međunarodnim asocijacijama te izdavanjem međunarodnog znanstvenog časopisa Journal of Business Paradigms, PAR je danas čvrsto pozicioniran na međunarodnom tržištu obrazovanja. Kao koordinatorom Startup Europe nagrade, inicijative pokrenute od strane Europske komisije dodatno je ojačao međunarodnu prepoznatljivost.


Uvođenjem novih inovativnih programa konstantno uvodi promjene u sustav obrazovanja i postaje prepoznatljiv kao kreator novih ideja koje se poklapaju s PAR-ovim vrijednostima: hrabrost, otvorenost i povjerenje uz osobni i poslovni rast svakog pojedinca.



Više od 300 upisanih studenata, 90 diplomiranih studenata, 6 održanih promocija prvostupnika i prvostupnice ekonomije, i ono što je najvažnije, više od 75 posto zapošljivosti odmah po završetku studija još jednom dokazuju da PAR nudi znanja i vještine koje stvaraju i otvaraju nove mogućnosti.


Ugledni gosti na svečanosti


Među uzvanicima su bili: direktor HUP-a Nenad Seifert, direktorica HGK-a Vita Dujmović, dogradonačelnik grada Rijeke Marko Filipović, načelnica Klane Željka Šarčević Grgić, Ermina Duraj i Nevenka Horvat Brazzadoro iz Ureda župana Primorsko-goranske županije, javni bilježnik Velibor Panjković, ravnateljica Specijalne bolnice Medico Nevenka Kovač, direktor DI Klana Miladin Marković, direktorica Kent Banke Kornelija Baus, Marko Klausberger i Tamara Sergo, direktorica Zagrebačke banke, Verica Mance iz Riječkog sportskog saveza, Renata Simčić iz JGL-a. Bili su tu i akademski kolege: prof. dr. sc. Mile Pavlić, prof. dr. sc. Ratko Zelenika, prof. dr. sc. Vladimir Rosić, prof. dr. sc. Sven Maričić, prof. dr. sc. Saša Drezgić, doc. dr. sc. Helga Pavlić Skender, doc. dr. sc. Ana Poščić, dr. sc. Ines Matić, dr. sc. Jasmina Mutabdžija, dr. sc. Ivan Dražić, zatim spisateljica Ingrid Divković, Damir Medeved i Vedran Kružić iz SMART RI-a, modna kreatorica Maja Tomažić Jakumatović i brojni drugi.


*NL PROMO uz suradnju Visoke poslovne škole PAR