O problemu s rebalansom proračuna

Viškovski HDZ: ‘Novca ima, ali vlast ne radi kako treba’

Biljana Savić

Zaustavljeni projekti nisu od jučer, poručuje HDZ / Foto  Roni BRMALJ

Zaustavljeni projekti nisu od jučer, poručuje HDZ / Foto Roni BRMALJ

Netočne su informacije da nema novca za klimu u vrtiću, udruge, crkvu, izgradnju vodovoda u Jugima i druge projekte, zato što nije prošao rebalans proračuna. Ovdje je riječ je o prljavoj ucjenjivačkoj igri kojom se nastoji manipulirati javnošću s ciljem prikrivanja neodgovornog planiranja, nerada i rupa u proračunu na koje klub vijećnika HDZ- HSS u Općinskom vijeću Viškova ukazuje već duže vrijeme, ističe Marina Tomić Pujić



VIŠKOVO Rebalans proračuna Općine Viškovo oporba je rušila dva puta, i sad je na čekanju. I dok općinska vlast proziva oporbu da glasanjem protiv proračuna stopira projekte neophodne za razvoj općine, HDZ Viškova ima drukčiji stav, o čemu su se oglasili priopćenjem za javnost.


– Netočne su informacije da nema novca za klimu u vrtiću, udruge, crkvu, izgradnju vodovoda u Jugima i druge projekte, zato što nije prošao rebalans proračuna. Ovdje je riječ je o prljavoj ucjenjivačkoj igri kojom se nastoji manipulirati javnošću s ciljem prikrivanja neodgovornog planiranja, nerada i rupa u proračunu na koje klub vijećnika HDZ- HSS u Općinskom vijeću Viškova ukazuje već duže vrijeme. Sve se to moglo realizirati, ali nije postojala dobra volja načelnice Sanje Udović kojoj je prioritet nadmetanje s predsjednicom Općinskog vijeća Ksenijom Žauhar, ističe u priopćenju u ime općinske organizacije HDZ-a Viškovo i Kluba vjećanika HDZ-HSS Marina Tomić Pujić i tvrdi da u proračunu postoje sredstva proračunske zalihe koja se koriste za pokriće nepredviđenih ili nedovoljno planiranih rashoda u slučaju da se prekorače iznosi planirani na pojedinim proračunskim stavkama.


– Zaustavljeni projekti nisu od jučer i za njih su u proračunu osigurana sredstva, a za njihovu nerealizaciju moguća su dva razloga: ili se Sanja Udović inati i osvećuje, ili je proračun pred kolapsom. Problemi sa Sanjom Udović nisu od jučer. U Vijeću ne uvažava neistomišljenike i kolege iz drugih stranaka. Na samom početku mandata, Sanja Udović je izabrala suradnike, dogovorili su podjelu predobro plaćenih mjesta, a iz kolegija načelnika je isključila dopredsjednika Općinskog vijeća iz reda oporbe uz argument da je kolegij radno tijelo općinskog načelnika, a da dopredsjednici Općinskog vijeća sudjeluju u radu kroz međustranački kolegij. I to je apsolutno točno. Stoga najnoviji, nasilni pokušaji uključivanja Vijeća u rad Kolegija načelnika nisu ništa drugo nego sprdnja s Vijećem. Osim toga, do sada je Sanji bilo uobičajeno pozivati na sastanke takozvane svoje vijećnike, dok se nas ostale ignoriralo – tvrdi vijećnica Tomić Pujić i ocjenjuje da se zaustavljanje spomenutih projekata može protumačiti kao pokušaj ucjene, prebacivanja krivnje za loš proračun na osobe koje ga nisu ni izglasale i kao odmazdu.




– Osoba kojoj je cilj ovakvim postupcima pokazati da je ona glavna i da je njezina riječ zadnja nije primjerena voditi jednu ovakvu općinu. Načelnik općine bi trebala biti osoba koja će raditi u korist zajednice, a ne zajednicu koristiti za provođenje svoje volje – stoji u priopćenju OO HDZ-a Viškovo.