Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
22. siječnja 2020.
Načelnica Udović

Viškovo ima rješenje za visoke račune: Lokalno komunalno društvo preuzima posao "Čistoće"?

Foto: Silvano Ježina
Foto: Silvano Ježina
Autor:
Objavljeno: 16. listopad 2017. u 15:48 2017-10-16T15:48:45+02:00

U sljedećoj godini bit će definirana dinamika preuzimanja poslova prikupljanja, prijevoza i zbrinjavanja komunalnog otpada od sadašnjeg pružatelja usluge

VIŠKOVO Načelnica Viškova Sanja Udović ističe da joj je potpuno nepoznato odakle se u javnosti pojavila informacija da je izjavila da cijena prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada neće rasti za mještane Viškova.

– Visina cijene prikupljanja odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada donosi se sukladno zakonskoj proceduri, a ja sam kao načelnica Viškova zatražila od KD-a Čistoća provedbu dodatne detaljne analize cijene za područje Općine Viškovo kojim bi se uvažile specifičnosti područja Viškova i svih dosadašnjih napora koje je općina Viškovo učinila u razvoju sustava gospodarenja otpadom – objašnjava Sanja Udović.

Prvenstveno se to odnosi, napominje, na strukturu jedinične cijene i činjenicu da je na području Općine Viškovo u funkciji reciklažno dvorište u kojem mještani mogu besplatno predati na zbrinjavanje razne vrste otpada, a što je sastavni dio sustava gospodarenja otpadom, ali i na činjenicu položaja Viškova te županijskog centra za gospodarenje otpadom i troškova postupanju u otpadu koji nastaju.

– U Općini Viškovo je u travnju ove godine započelo s radom reciklažno dvorište čiju smo izgradnju financirali s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a istim upravlja KD Viškovo d.o.o., koje je u vlasništvu Općine Viškovo – rekla je. Kao jedan od osnovnih razvojnih pravaca Općine Viškovo ističe razvoj sustava gospodarenja otpadom na načelima kružnog ili cikličnog gospodarstva.

ReUse centar

Krenulo se i u izradu projektne dokumentacije Centra za ponovnu uporabu, odnosno ReUse centra, čijim bi se radom otpadnim materijalima dala nova uporabna vrijednost.
– U ReUse centru ćemo otvoriti i nova radna mjesta te zaposliti one kategorije naših mještana koji su teže zapošljivi što ovom projektu, pored ekološkog značenja, daje i socijalni i društveni doprinos zajednici – najavljuje Sanja Udović.

– Ciljevi su nam na području Viškova uvesti suvremeni, pravedan i održiv sustav prikupljanja, evidentiranja i obračuna otpada s jasnim kriterijima troškova, naravno sukladno pozitivnim zakonskim propisima. Sukladno Studiji o osnivanju KD Viškovo u narednom periodu predviđeno je i preuzimanje dijela obveze usluge prikupljanja, prijevoza i zbrinjavanja komunalnog otpada te se tako u sljedećoj godini planira izrada studije kojom će se definirati način i dinamika preuzimanja te djelatnosti od dosadašnjeg pružatelja te usluge KD Čistoća.

U konačnici, to će Općini Viškovo omogućiti samostalno prikupljanje i optimalno gospodarenje otpadom te ekonomičniji i dugoročno održiv sustav za mještane Viškova – objašnjava načelnica Udović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.