Viškovo i dalje sa 100% sufinancira smještaj djece u vrtić, nevisno o prisutnosti zbog korone

Portal Novilist.hr

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Općinska nagrada za životno djelo bit će uručena Tomislavu Široli, a plaketu Općine Viškovo dobit će Dionizija Markovska i Biserka Kajfež



Općinsko vijeće Viškova jučer je održalo prvu e-sjednicu na kojoj se glasovalo o nizu odluka, od kojih su najvažnije vezane za posljedice pandemije koronavirusa.


Na e-sjednici je sudjelovalo svih 17-ero vijećnika, a sve odluke donesene su jednoglasno. Kako bi se pomoglo mještanima, posebice roditeljima, vezano za novonastale okolnosti u borbi protiv koronavirusa, Općinsko vijeće prihvatilo je prijedlog općinske načelnice Sanje Udović odnosno Odluku o načinu sufinanciranja stečenih prava iz područja predškolstva i školstva za vrijeme trajanje epidemije uzrokovane koronavirusom.


Odluka se odnosi na sufinanciranje redovitog programa predškolskog odgoja i obrazovanja, posebnog programa predškolskog odgoja i obrazovanja u zdravstvenim ustanovama koje provode poseban program za djecu s teškoćama u razvoju, sufinanciranja djelatnosti dadilja, sufinanciranja produženog boravka i cjelodnevne nastave učenika razredne nastave odnosno organiziranog boravka i podučavanja učenika razredne nastave unutar alternativnog programa.




Sukladno prihvaćenoj Odluci, roditeljima koji imaju Rješenje o subvenciji financirat će se subvencija u 100-postotnom iznosu neovisno o prisustvu djeteta u ustanovi predškolskog odgoja, u obrtu koji obavlja djelatnost dadilja, u produženom ili cjelodnevnom boravku, ili u alternativnim programima organiziranog boravka i podučavanja učenika.


„Takav sam prijedlog uputila na općinsko Vijeće prvenstveno s ciljem očuvanja cjelovitosti sustava brige o djeci te omogućavanja nastavka poslovanja svih subjekata obuhvaćenih ovim prijedlogom nakon isteka privremenog prekida rada.


Time je Općina pokazala razumijevanje za sve roditelje čija djeca zbog pandemije koronavirusa ne idu u vrtić, školu, produženi boravak ili kod dadilja. Drago mi je da su i vijećnici prepoznali ovu inicijativu kao nešto što se mora prihvatiti“, izjavila je nakon sjednice općinska načelnica Sanja Udović.


Na sjednici su vijećnici dali suglasnost na provedbu ulaganja na području Općine Viškovo za projekt „uređenje i opremanje djela okoliša Dječjeg vrtića Viškovo“. Riječ je o projektu koji će se prijaviti na natječaj LAG-a Terra liburna za provedbu tipa operacije 3.1.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”.


Cilj Natječaja je poboljšanje životnih uvjeta u ruralnim sredinama, doprinos atraktivnosti sela i njegovom razvojnom potencijalu za druge aktivnosti, kao i poticanje rasta i društveno – ekonomske održivosti kroz potporu ulaganjima u osnivanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturu, te pripadajuću infrastrukturu.


Opći cilj projekta je uređenje i opremanje okoliša postojećeg Dječjeg vrtića „Viškovo“ čime će se unaprijediti uvjeti za kvalitetan boravak na otvorenom prostoru djece rane i predškolske dobi, potaknuti razvijanje motoričkih i socijalnih vještina kod djece od najranije dobi, omogućiti veći boravak djece istovremeno na otvorenom prostoru, osigurati raznovrsnost sadržaja koji će jamčiti zabavu za različite skupine korisnika (mlađa i starija djeca).


U sklopu projekta izvest će se uređenje, odnosno opremanje okoliša čime će se dobiti dodatne površine za igru. Navedene površine opremit će se novim dječjim igralima kojima će se osigurati dostatan broj sprava sukladno ukupnom broju djece koja se nalaze u postojećem vrtiću.


Planirana nova igrala su u skladu s najnovijim tehnološkim i pedagoškim standardima kako bi se djeci osigurao kvalitetan i sadržajno bogat boravak u vanjskom prostoru te su prilagođena djeci rane i predškolske dobi. Također, projektom su planirani i potrebni prateći radovi te postava umjetne trave i antistres podloga za sigurno korištenje igrala kao i dodatno hortikulturno uređenje prostora.


Na dnevnom redu našla se te je i donesena Odluka o mjerilima za naplatu usluga Dječjeg vrtića Viškovo od roditelja-korisnika usluga. 


Na sjednici su prihvaćene i odluke o dobitnicima prigodnih nagrada koje se inače dodjeljuju na svečanosti povodom Dana Općine. Organizacija manifestacije je kao što je poznato do daljnjeg odgođena kao i sva javna okupljanja u zatvorenim ili na otvorenim prostorima.


Vijećnici su donijeli odluku da plaketu Općine Viškovo za postignuti uspjeh, doprinos promidžbi i ugledu Općine Viškovo za 2019. godinu dobiju Dionizija Markovska i Biserka Kajfež.


Općinska nagrada za životno djelo bit će uručena Tomislavu Široli kojeg je Boćarski klub Halubjan uz podršku niza drugih pojedinaca i udruga predložio za njegovo cjelokupno postignuće, koje predstavlja izniman doprinos razvoju i ugledu Općine Viškovo.