Novi projekt

Viškovo EU novcima želi urediti dječje igralište

Biljana Savić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Radi se o uređenju terena u vlasništvu Općine, u ulici Vrtače, što bi koštalo oko 500.000 kuna



VIŠKOVO Općina Viškovo prijavila je još jedan projekt za financiranje EU sredstvima. Naime, postojeći neuređeni teren u vlasništvu Općine Viškovo u ulici Vrtače planira se urediti za potrebe dječjeg igrališta vrijednog nešto manje od 500.000 kuna. Projekt je prijavljen na Natječaj za provedbu tipa operacije 3.1.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu koji je objavila Lokalna akcijska grupa Terra liburna. Intenzitet potpore je 80 posto od ukupno prihvatljivih troškova, od čega Europska unija sudjeluje s 90 posto, a Republika Hrvatska s deset posto udjela. Udio Općine Viškovo u projektu je 20 posto, odnosno sto tisuća kuna.


Lokacija igrališta smještena je u dijelu naselja u kojem je veliki broj stambenih zgrada u kojima žive mlade obitelji s malom djecom te nedostaje potrebnih sadržaja. Cilj projekta je poboljšanje uvjeta života stanovnika općine, posebice djece i njihovih roditelja te osigurati dodatne sadržaje za igru, druženje i učenje. Projektom se predviđa postava najmanje tri različite sprave za igru djece od tri do deset godina s postavom apsorbirajuće podloge od reciklirane gume oko samih sprava za dodatnu sigurnost djece. Također, prostor igrališta prema cesti bit će ograđen metalnom ogradom. Uz sprave za igru, planira se i postavljanje odgovarajuće opreme odnosno klupa, koševa za smeće i rasvjetnih tijela. Osim toga, uz dječje igralište planira se uređenje parkirališta za posjetioce parka. Sve slobodne površine bit će uređene kao zelene parkovne površine te se tako za ugodnu igru u hladovini za vrijeme ljetnih mjeseci planira uređenje travnatih površina i sadnja novih stablašica.


– Općina Viškovo vodi računa o važnosti kvalitetnog vanjskog prostora za igru i rekreaciju djece i mladih, kao osnovnog preduvjeta za njihov razvoj te razmatramo i druge prikladne lokacije za igrališta po svim naseljima u našoj općini, a činjenica da ovakve projekte možemo aplicirati na sufinanciranje sredstvima Europske unije dodatno nam olakšava ovu lijepu priču – ističu u Općini Viškovo.