Dan sjećanja na holokaust

Višejezično informativno obilježje na mjestu srušene riječke Velike sinagoge

Hina

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Samostojeći osvjetljeni pano s informacijama o Sinagodi na šest jezika otvorio je gradonačelnik Vojko Obersnel. Rekao je da su postavljanje toga obilježja inicirali učenici riječke Osnovne škole Škurinje, u okviru Međunarodnog projekta Šafran kojeg u hrvatskim školama provodi irska Zaklada za obrazovanje o holokaustu, u suradnji s hrvatskom Agencijom za odgoj i obrazovanje

RIJEKA Na mjestu nekadašnje Velike sinagoge u Rijeci, srušene u Drugom svjetskom ratu, u srijedu je otvoreno višejezično informativno obilježje, u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na holokaust.Samostojeći osvjetljeni pano s informacijama o Sinagodi na šest jezika otvorio je gradonačelnik Vojko Obersnel. Rekao je da su postavljanje toga obilježja inicirali učenici riječke Osnovne škole Škurinje, u okviru Međunarodnog projekta Šafran kojeg u hrvatskim školama provodi irska Zaklada za obrazovanje o holokaustu, u suradnji s hrvatskom Agencijom za odgoj i obrazovanje.

I sve druge riječke škole su uključene u obilježavanje ovog spomendana kroz razne programe, rekao je gradonačelnik Obersnel.


Postavljanje obilježja na mjestu nekadašnje sinagoge nastavak je aktivnosti podsjećanja na holokaust u Rijeci, nakon postavljanja »kamena spoticanja« u Starčevićevoj ulici, pločica uzidanih u tlo pred zgradom u kojoj je stanovala obitelj Lipschitz, stradala u holokaustu.


 Riječka Velika sinagoga se nalazila na križanju današnje Ciottine ulice, Ulice Fiorella la Guardije i Ulice Pomerio a izgradila ju je Židovska vjerska zajednica 1903. godine, prema projektu arhitekta Leopolda Baumhorna i izvedbi riječkoga graditelja Carla Conighija. Srušili su je miniranjem nacisti 25. siječnja 1944. godine.