Gastroenterologija i obiteljska medicina

Virus hepatitisa C može se potpuno iskorijeniti

Barbara Čalušić

Foto: Milivoj Mijošek

Foto: Milivoj Mijošek

Upravo su liječnici obiteljske medicine oni koji bi zahvaljujući aktivnom probiru i suradnjom s bolničkim gastroenterolozima trebali biti prva i najvažnija stepenica u detektiranju i liječenju hepatitisa u Hrvatskoj



PULA/RIJEKA Gastroenterolozi i obiteljski liječnici Primorsko-goranske i Istarske županije pokrenuli su inicijativu čiji je cilj potpuno iskorjenjivanje virusa hepatitisa u Hrvatskoj. Naime, oboljelima od hepatitisa C u Hrvatskoj, čija je bolest do samo prije dvije godine bila djelomično izlječiva, sada je u Hrvatskoj na raspolaganju nova skupina lijekova koja njihovu bolest čini izlječivom.


Problem je što virusni hepatitisi tipa C kod zaraženih često uopće nemaju simptome, što otežava pravovremeno liječenje i prepoznavanje ove bolesti čijim je virusom u Hrvatskoj zaraženo oko 40 tisuća osoba, od čega više od polovice ne zna da je nositelj virusa.


Upravo su liječnici obiteljske medicine oni koji najbolje poznaju svoje pacijente te koji bi zahvaljujući aktivnom probiru i suradnjom s bolničkim gastroenterolozima trebali biti prva i najvažnija stepenica u detektiranju i liječenju hepatitisa u Hrvatskoj.




Na stručnom skupu »Gastroneterologija i obiteljska medicina« koji je održan u Puli i ove godine je posvećen kroničnim bolestima jetre, organizatori i predstavnici Hrvatskog gastroenterološkog društva i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine iz PGŽ-a i Istre, predstavili su svoju inicijativu čiji je cilj izliječiti sve oboljele od hepatitisa C u Hrvatskoj.


– Liječnike obiteljske medicine potrebno je upoznati s činjenicama o ovom virusu jer se oboljeli najprije javljaju njima. Više od 20 tisuća ljudi u Hrvatskoj nositelji su virusa hepatisa C, a da toga uopće nisu svjesni, istaknuo je prof. dr. Davor Štimac, ravnatelj KBC-a Rijeka.


Virusni hepatitisi u slučaju neliječenja uvjetuju postupnu progresiju bolesti, od faze akutnog hepatitisa do kroničnog hepatitisa, sve do razvoja ciroze jetre i njezinih kasnih komplikacija zatajenja ili razvoja karcinoma jetre.


– U slučaju značajne fibroze, pojednostavljeno rečeno, nastaje ciroza jetre, odnosno potpuno očvršćenje tkiva jetre. Što je jetra više oštećena, to sve više slabi njezina funkcija. A jetra predstavlja vrlo bitan organ u ljudskom organizmu koji ima centralno mjesto u metabolizmu, odnosno funkcioniranju izmjene tvari u organizmu – objasnila je doc. dr. Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula.


Prema mišljenju dr. Leonarda Bressana, predsjednika podružnice KoHOM-a PGŽ-a, ova zajednička inicijativa liječnika primarne zaštite i kliničara dokaz je razmišljanja da PGŽ i Istra imaju višu razinu zdravstvene skrbi nego ostatak države.


– Očekujemo da centralna administracija to prepozna i preuzme naša iskustva. Aktivan probir na virusne hepatitise najučinkovitiji je u našim ordinacijama jer smo mi tu svakog dana za naše pacijente, bez lista čekanja – istaknuo je dr. Bressan.


Liječnici ističu da su u ordinacijama obiteljske medicine pacijentima dostupni brzi testovi na prisutnost virusa hepatitisa C, a obiteljski liječnici točno znaju kojem od pacijenata treba ponuditi testiranje. Rezultati kod ovakvih testova gotovi su za nekoliko minuta, a u slučaju pozitivnog testa, liječnik obiteljske medicine dogovara brzi pregled kod gastroenterologa.


Pozitivan test u ordinaciji liječnika obiteljske medicine, ne znači i bolest. Za potvrdu bolesti potreban je sljedeći korak u dijagnostici koji se pak utvrđuje u bolnici.