Broj jedan lokalnog novinarstva

“Viktoriji” Novog lista posebno priznanje Hrvatskog zbora sportskih novinara

Ivana Vaupotić



Na dodjeli priznanja HZSN-a bio je i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, koji je istaknuo da je sportsko novinarstvo na ovim prostorima odgovorno, stručno i kvalitetno.


– Živimo u vremenima kada sport definitivno mijenja svoj izgled i postaje zabava koja mnogima donosi enormne količine novca. S druge strane, imamo sportove koji i dalje sadrže suštinu sporta. Smatram da bismo svi trebali raditi kao Viktorija i promovirati školski i sveučilišni sport – rekao je Mateša. 



Priznanje za novinara godine pripalo je Romani Eibl iza koje je vrlo turbulentno razdoblje. Naime, zbog kritičkih tekstova o izvršnom predsjedniku »Dinama« Zdravku Mamiću, ona je prošle godina dobila otkaz u Jutarnjem listu.


– Ova nagrada mi je svojevrsna satisfakcija za sve što sam prošla. Međutim, bilo bi deplasirano da ponavljam svoju priču u trenutku kada na tisuće ljudi u ovoj zemlji nema posao – istaknula je Romana Eibl.


Prvi puta u povijesti nagrada za press službu pripalo je jednom nogometnom klubu. Komisija HZSN-a prepoznala je i nagradila napore glasnogovornika »Hajduka« Ante Bilića koji je uveo brojne pozitivne pomake u svakodnevnu komunikaciju s medijima.


Priznanje za publicistiku završilo je u rukama Jurice Gizdića, autora knjige »Hrvatska i olimpijska odličja«. Najboljom sportskom kolumnom proglašen je uradak pod nazivom »Metak u petak«, iz pera Branka Stipkovića, dugogodišnjeg kroničara hrvatskog nogometa i nekadašnjeg suca MAXtv Prve lige. Sveprisutni novinar Gradskog radija iz Osijeka, Mario Mihić, primio je godišnju nagradu za radijsko novinarstvo.


Kao svake godine, HZSN je odao posebno priznanje ljudima koji su posvetili život sportskom novinarstvu. Ovoga puta dodijeljene su dvije nagrade za životno djelo, i to Dragutinu Keržeu iz Osijeka i Zvonku Vukeliću iz Zagreba.