Lijepi dan za obitelj Kumburović

Veselo u riječkom rodilištu: U Rijeci nakon tri godine opet rođene trojke

Barbara Čalušić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Majka Ana-Marija Kumburović rodila ih je u 35. tjednu trudnoće,  osjeća se dobro te je jako zadovoljna riječkim rodilištem, posebno prof. dr. Olegom Petrovićem koji je vodio  trudnoću



RIJEKA Prvi put nakon 2012. godine jučer ujutro nešto prije devet sati u riječkom su rodilištu rođene trojke. Marko, Petra i Dora  na svijet su došli carskim rezom, zdrave su i mirne bebe koje su prilikom posjeta naše novinarske ekipe jučer poslijepodne spokojno spavale na Odjelu za neonatologiju pod budnim okom liječnika i medicinskih sestara Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka.


Najstariji među ovogodišnjim riječim trojkama, Marko, rođen je u 8 sati i 53 minute, a težak je 2.220 grama i dugačak 45 centimetra. Samo minutu kasnije na svijet je došla Petra koja je težila 1.980 grama i dugačka je 44 centimetra, dok je Dora rođena u 8 sati i 55 minuta s težinom od 1.800 grama i dužinom od 43 centimetra.


Mama Ana-Marija Kumburović iz Rijeke rodila ih je u 35. tjednu trudnoće, što je standardni termin za porod trojki. S obzirom na to da je rodila carskim rezom, jučer je boravila na Jedinici intenzivne njege u Klinici za ginekologiju i porodništvo te će neko vrijeme biti odvojena od svojih mališana. Zahvaljujući spinalnoj blok anesteziji tijekom cijelog poroda bila je pri svijesti, čula je prvi plač svoje djece i zagrlila svoje Marka, Petru i Doru.




– Jesam, vidjela sam ih i jedva ih čekam ponovo vidjeti. Ovo mi je prva trudnoća i mogu reći da se osjećam jako dobro. Jako sam zadovoljna riječkim rodilištem, posebno profesorom Olegom Petrovićem koji je vodio moju trudnoću, rekla je mama Ana-Marija koju smo jučer nakratko posjetili u Jedinici intenzivne njege u riječkom rodilištu. Tatu Gorana, inače pomorca, sretna je vijest zatekla u Kini. Mama Ana-Marija kaže da će se do dolaska tate s broda u skrbi o novopridošla tri člana obitelji snaći uz pomoć baka.


– Dok tata ne dođe s broda, pomagat će bake, a uskakat će nam i nakon toga – kazala je ponosna mama Marka, Petre i Dore.


Inače, u posljednjih osam godina u riječkom rodilištu rođeno je 11 trojki. Najviše ih je rođeno 2007. godine, kad je u Rijeci svijet ugledalo čak petero trojki, a kako pojašnjava prof. dr. Oleg Petrović, pročelnik riječkog Zavoda za perinatologiju i zamjenik predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo, u istom je razdoblju u riječkom rodilištu rođeno sveukupno 24.503 djece, što znači da se trojke u riječkom rodilištu u prosjeku javljaju jednom na 2.228 poroda.


– Postoji teorija koja datira još iz 19. stoljeća, a poznata je kao Hellingovo pravilo, koja kaže da blizanci u pravilu dolaze jednom na osamdeset poroda dok se kad je riječ o trojkama gleda kvadrat broja osamdeset, a u slučaju četvorki kub istog broja. U slučaju našeg rodilišta i rađanja trojki, prema toj teoriji imali bismo jedne trojke na 6.400 poroda, no ispada da mi imamo triput veću učestalost trojki, što se može zahvaliti i uspješnim pokušajima medicinski potpomognute oplodnje – objašnjava prof. dr. Petrović.


Iako višeplodne trudnoće poput trojki predstavljaju više iznimku nego pravilo u rodilištima, danas je zamjetna pojava porasta blizanačkih trudnoća. Tako u ovom trenutku u Klinici za ginekologiju i porodništvo boravi čak šest majki koje očekuju blizance.