Izbor kraljice

Veselo na prvom pusnom tancu u Viškovu: Sara Saršon kraljica Halubajskog karnevala

Andrej Petrak

Nova kraljica Sara Saršon iz Saršoni / M. ANIČIĆ

Nova kraljica Sara Saršon iz Saršoni / M. ANIČIĆ

»Sijamske blizanke« Kata i Mara podijelile su titulu prve pratilje, dok je drugom pratiljom postala jedina preostala kandidatkinja, šesni mladić, koji se predstavio imenom Jadranka 

Predajom općinskih ključeva iz ruku načelnice Sanje Udović meštrici Mićoj Maji maškare su preuzele vlast u Viškovu. No, da je sve proteklo mirno i bez incidenata, pa i nije. Sad već bivša načelnica nije se olako htjela odreći vlasti. Bilo je drž-ne daj i tko zna kako bi sve završilo da na scenu nije stupila grupa maškaranih vojnika, otela načelnicu i pozvala ju na red, što je izazvalo salve smijeha okupljenih. Bila je to prva od brojnih pusnih nemotarija koje stanovnike Viškova čekaju do 9. veljače. Na kraju zabavnog programa na Bregu, u samom centru mjesta, na pal je obješen pust »Cestar Žičko«, krivac za sve nedaće koje su maškarani i nemaškarani svijet zatekle protekle godine, od slovenske žilet-žice na granici, nadalje. Prisutne je nastupom zagrijala Limena glazba Marinići, a posebni gosti bili su Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia Discors i MVA Prvi komin Snježanin, koji su izveli obrade popularnih maškaranih pjesama. Svi nazočni mogli su se počastiti kolačima, koje su pripremile članice »Kunpanije z Halubja«, te vinom i sokovima.


»Blizanke« Kata i Mara na molbu da nabroje koja bi tri pića s početnim slovom »v« uzele sa sobom na Halubajski karneval, odmah su ispalile: veli gemišt, veli bambus i još dva vela bambusa. Sara Saršon znala je na koji dan pada ovogodišnji Halubajski karneval, a u paru sa sad već bivšom kraljicom Emom, suvereno je otplesala potresujku, kad je na nju došao red da prezentira svoje plesačke sposobnosti. Jadranka se dobro pomučila plešući zumbu. Nije se baš previše razbacala, ali je zato, što je je, imala dobrog partnera, što je na kraju i najvažnije.- Kot dva jelena da se gone, prokomentirao je njihov nastup voditelj, popularni Kljuka.


Slavonski drmeš 


Pravi raspašoj nastao je kad su Kata i Mara iz šešira izvukle da moraju otplesati slavonski drmeš. Odmah im se pridružila cijela hrpa djevojaka, na čelu s meštricom, a u kolo, koje, nije nimalo zaostajalo za onime što se može vidjeti na Đakovečkim vezovima i Vinkovačkim jesenima, uhvatila se i općinska načelnica. Kandidatkinje su potom odmah odradile i treći izlazak, gdje su iz velike crne vreće »naslijepo« trebale odabrati četiri odjevna predmeta te ih potom i obući.


– Ej, ja vidim, upozorila je jedna od »blizanki« na činjenicu da joj je s očiju spao facol, na što joj je voditelj savjetovao: »Ti vidiš? Stavi prst u oko!«.


Osim kandidatkinja, veliko oduševljenje publike izazvala je i grupa maškarana u vojnike i oficire, posebno jedan švapski mitraljezac koji je propuzao cijelim parketom viškovskog Doma, cijelo vrijeme kanoćalom škicajući mlade maškarice. Svojim nastupom izazvao je pravu senzaciju i ubrzo su mu se pridružile brojne druge maškare pa je u tili čas nastao pravi metež i navlačenje, gdje se nije znalo tko koga sprijeda, a tko koga straga. Publika je s ovacijama popratila konačni izbor žirija, a u Domu hrvatskih branitelja do dugo u noć nastavljen je prvi ovogodišnji pusni tanac, uz grupu Flash, koja će ondje nastupati svake subote do kraja pusta, u organizaciji Halubajskih zvončara.


Izbor kraljice Halubajskog karnevala