Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Monica Vidotto

Veliki uspjeh mlade riječke fizičarke, rad joj je proglašen najboljim na međunarodnoj konferenciji

 Credit: V. KARUZA
Credit: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 22. srpanj 2019. u 10:36 2019-07-22T10:36:26+02:00

Rad je nastao pod mentorstvom prof. dr. Srećka Valića i prof. dr. Gordane Žauhar, a riječ je o radu kojim je diplomantica pratila utjecaj gama zračenja na strukturu, mehanička i tehnička svojstva, materijala - filamenata za 3D printanje

RIJEKA - Rad diplomantice Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci Monice Vidotto na međunarodnoj konferenciji »Solid-State Science & Research 2019« u Zagrebu proglašen je najboljim u posterskoj sekciji u okviru koje je predstavljeno šezdesetak radova. Riječka je studentica izniman uspjeh ostvarila s radom »Some effects of gamma radiation on poly (lactid acid) filaments« koji je nastao pod mentorstvom prof.dr. Srećka Valića i prof.dr. Gordane Žauhar, a riječ je o radu kojim je diplomantica pratila utjecaj gama zračenja na strukturu, mehanička i tehnička svojstva, materijala, odnosno filamenata za 3D printanje. Navodeći kako je sama izradila rad prof.dr. Valić najavljuje da će njen znanstveni rad biti i publiciran u međunarodnom časopisu visokog ranga, a ujedno je riječ i o Monicinom diplomskom radu.

- Monica je u izradi rada pokazala visok stupanj samostalnosti, od odabira tematike, samog eksperimentalnog rada pa do intrepretacije rezultata i povezivanja rezultata s prijašnjim istraživanjima. Rad je napravljen u suradnji s Odjelom za fiziku, Medicinskim fakultetom te Institutom Ruđer Bošković s kojeg su se uključila dva laboratorija, Laboratorij za radijacijsku kemiju i dozimetriju te Laboratorij za magnetske rezonancije, a sudjelovao je i riječki Centar za mikro i nano znanosti i tehnologije, navodi prof.dr. Valić.

Monica pak pojašnjava kako joj je želja bila postići simulaciju uvjeta koje bi izabrani materijal proživljavao u svemiru i akceleratorima čestica, a nakon provedenog istraživanja pokazalo se da je materijal netporan na takva stanja te da dolazi do bitnih mehaničkih promjena. Riječka diplomantica odlična je studentica, a nedavno je sudjelovala i na ljetnoj školi u Strasbourgu »Soft Matter & Smart Materials« koja uglavnom okuplja doktorante i postdoktorante. Za fiziku kaže da je njena zrela ljubav, dok je kemija bila tinjdžerska zaljubljenost.

- Nakon završetka srednje škole mislila sam da ću studirati kemiju, međutim dogodilo se da sam ipak upisala fiziku i nisam pogriješila. Sada sam pred završetkom diplomskog studija i želja mi je ostati u znanosti, kaže Monica.

Kemija i fizika krutina

»Solid-State Science & Research« skup je orijentiran na kemiju i fiziku krutina, uključujući i znanost o materijalima, geologiju i tehničke znanosti. Cilj skupa je na jednom mjestu okupiti znanstvenike, osobito njihove mlađe suradnike, koji istražuju procese u čvrstom stanju, kako eksperimentalnim tako i teorijskim i računalnim metodama.

Njen mentor pak dodaje da je postigla veliki uspjeh u Zagrebu, jer riječ je o međunarodnoj znanstvenoj konferenciji koja koja je okupila znanstvenike i studente iz 14 zemalja.

- Radi se o znanstvenom skupu koji se drugi put održao u suorganizaciji Kemijskog i Fizičkog odsjeka PMF-a, Instituta Ruđer Bošković te Instituta za fiziku, a prvi put održan prije dvije godine na Kemijskom odsjeku. Monicin rad je proglašen najboljim u konkurenciji šezdestak radova čiji su autori u manjoj mjeri bili studenti, a više je bilo znanstvenika, navodi mentor.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.