Vrijedna investicija

Velika ulaganja u infrastrukturu NK Pomorca: Nova podloga pomoćnog igrališta, svlačionice, VIP sala…

Barbara Čalušić

Žuknica – obnova pred domaćinstvo europskog prvenstva do 17 godina / Foto Damir ŠKOMRLJ

Žuknica – obnova pred domaćinstvo europskog prvenstva do 17 godina / Foto Damir ŠKOMRLJ

Ova investicija vrijedna je 2,5 milijuna kuna, a u KD Kostrena koje upravlja nogometnim igralištima očekuju da će se na ovaj način dobiti kvalitetniji uvjeti za rad nogometne škole kroz povećanu satnicu na kvalitetnoj podlozi, povećan broj djece u NK-u Pomorac i očuvanje glavnog terena od prave trave za potrebe utakmica



KOSTRENA – Do kraja ove godine pomoćno nogometno igralište NK Pomorca u Žuknici trebalo bi biti prošireno i na njemu postavljena umjetna trava. Ova investicija vrijedna je 2,5 milijuna kuna, a u Komunalnom društvu Kostrena koje upravlja nogometnim igralištima očekuju da će se na ovaj način dobiti kvalitetniji uvjeti za rad nogometne škole kroz povećanu satnicu na kvalitetnoj podlozi, povećan broj djece u NK-u Pomorac i očuvanje glavnog terena od prave trave za potrebe utakmica.


– Također postojeće malo igralište smanjit će dimenzije koje će zadovoljavati potrebe najmlađih nogometaša i rekreativaca i ono neće biti opterećeno kao do sada te će se otvoriti prostor za korištenje našim mještanima i ostalima koji to žele. Projektna dokumentacija je gotova, a za predviđeno ulaganje pola milijuna kuna pokrit će KD Kostrena kroz PDV kao prihvatljiv trošak pretporeza za tvrke, jedan dio je osiguran u općinskom proračunu za 2017. godinu, dok 1,6 milijuna kuna očekujemo od Fonda za regionalni razvoj EU operacije. Očekujemo raspisivanje natječaja za navedenu mjeru u prvom kvartalu 2017. godine i nakon dobivanja rješenja raspisat će se javni natječaj za radove i nabavku trave. Mi smo to već spremni učiniti već u ovom trenutku, ali zbog mogućnosti sufinanciranja iz fondova EU-a mišljenja sam da je bolje pričekati još koji mjesec i povući gotovo 80 posto bespovratnih sredstava. Inače, pomoćno igralište staro je 40 godina i zbog mogućnosti koja nam se sada otvara kroz EU fondove neodgovorno bi bilo ne pričekati još koji mjesec bez obzira na izborni ciklus – kaže direktor KD-a Kostrena Tomislav Matić.


Ulaganje u pomoćno igralište NK Pomorca Matić vidi kao primjer zašto je dobro da kostrenskim stadionom upravlja tvrtka u vlasništvu Općine Kostrena, a ne udruga građana jer, kako dodaje, oni nemaju kapacitet za predfinanciranje cijelog projekta i ne bi bili prihvatljiv kandidat za financiranje putem EU fondova. Naime, kao što je i poznato, kod financiranja putem ove mjere prvo se moraju samostalno pokriti troškovi projekta, a tek nakon potvrde da je sve odrađeno u skladu s natječajem refundira se ugovoreni iznos.




– Kada bi se i Općina sama kandidirala, za projekt bi trebalo u proračunu osigurati dodatnih pola milijuna kuna PDV-a koji se KD-u priznaju kao pretporez. KD Kostrena i ovim primjerom se pokazuje kao bitna poluga razvoja Općine Kostrena te je bitan način na koji posluje i kakve financijske rezultate ostvaruje – ističe Matić.


Osim ulaganja u novu podlogu, i sama zgrada stadiona u ovoj će godini doživjeti osvježenje. Renovirat će se svlačionice, VIP sala, pomoćne prostorije, kao i jedan dio fasade, a sve kako bi u najboljem izdanju dočekali ekipe koje će sudjelovati na UEFA-inom prvenstvu do 17 godina, što je do sada najznačajnije domaćinstvo koje je HNS dobio od UEFA-e.


– Ponosni smo što kao mala sredina možemo biti dio tako velikog natjecanja. Siguran sam da ćemo biti odlični domaćini, osnovana je već jedna radna grupa vezano za to domaćinstvo koja aktivno radi u suradnji s HNS-om od kojega također očekujemo financijsku potporu za ovako značajna ulaganja u sportsku infrastrukturu koja je najveća mana hrvatskoga sporta, a posebno nogometa – zaključuje Matić.B.