FESTIVAL ZNANOSTI

Velik interes za otvoreni dan sveučilišnih odjela: Otvorili vrata laboratorija i pokazali zabavnu znanost

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Radionice, igraonice za najmlađe, kvizovi, igrokazi te popularno-znanstvena predavanja samo su dio onoga što su riječki znanstvenici, ali i studenti  pripremili za posjetitelje Kampusa i sveučilišnih odjela, jer u sklopu sedamnaestog Festivala znanosti održan je još jedan Otvoreni dan sveučilišnih odjela koji je privukao oko tisuću posjetitelja uglavnom predškolske i školske dobi iz cijele Primorsko-goranske, ali i Istarske županije.


Tijekom cijelog dana u Kampusu su se smjenjivali autobusi puni vrtićara i učenika svih dobi, a ono što ih je privuklo u riječki centar znanosti više je od 50 različitih događanja koje su im pripremili odjeli za fiziku, matematiku, biotehnologiju i informatiku. Na svim katovima zgrade sveučilišnih odjela   se mućkalo, kemijalo, mikroskopiralo i na razne druge načine otkrivalo tajne znanosti koja se ponovo pokazala više nego zabavnom i izazivala oduševljenje kako kod najmlađih, tako i kod onih malo starijih, a znanstvenici i studenti iz sata u sat neumorno su svakoj novoj skupini posjetitelja objašnjavali kako to oni u znanstveno-istraživačkim laboratorijima istražuju, ali i koliko je znanost važna za svakodnevni život.





Činjenicu da zgrada sveučilišnih odjela svake godine u doba Festivala znanosti puca po šavovima potvrdila je i predsjednica organizacijskog odbora Festivala, izv. prof. dr. Vedrana Mikulić Crnković, otkrivši kako je iz godine u godinu sve veći interes za dolazak na Otvoreni dan, no s obzirom na ograničene kadrovske i prostorne kapacitete, broj posjetitelja se mora ograničiti pa se na cjelodnevnu manifestaciju stiže samo uz prethodnu najavu.


Međutim, ipak ima i onih koji tajne znanosti dolaze samoinicijativno otkrivati poput osmogodišnjeg Dariana Gulića koji je na Odjele stigao u pratnji mame, a kako nam je otkrio, jako voli matematiku i informatiku.– Bio sam na predstavi i bilo je jako fora. Predstava je o šifriranju, a ovdje sam prvi put i jako mi se sviđa, otkrio nam je Darian ponosno pokazujući i slikovnicu koju je dobio.Iako znatno stariji, Darianovo oduševljenje viđenim dijelili su i srednjoškolci, a veliki dio njih odlučio je sudjelovati u ekipnom natjecanju Tetragon.

Opširnije u tiskanom izdanju