Odlazak kontroverznog svećenika

Velečasni Jurčević se na oproštaju od Kastva ispričao svima koje je uvrijedio: ‘Za neke je bilo i svjesno’

Biljana Savić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



KASTAV – Nakon četiri desetljeća službe u župi sv. Jelene Križarice u Kastvu, vlč. dr. Franjo Jurčević danas se posljednjom misom u kastavskoj crkvi oprostio od svojih župljana i župe, ali i vjernika okolnih župa, i časnih sestara.


Javnosti poznat po svojoj kontroverznosti i istupima, župnik koji je bio osuđen na tri mjeseca uvjetne zatvorske kazne zbog rasne i druge diskriminacije; župnik koji je u svom blogu otvoreno pozivao građane da mlate gejeve, dakle udarao po raznim manjinama ravno s oltara; župnik koji je poznat i po svom velikom, nesebičnom i dalekosežnom humanitarnom radu, na današnjoj je oproštajnoj misi ostao dosljedan svojoj nekonvencionalnosti i karizmatičnosti.


Zamolio je za oprost građane i vjernike koje je u proteklih četrdeset godina uvrijedio.


Snimio S. Drechsler


Snimio S. Drechsler





– U ova četiri desetljeća mislim da nisam nikome ništa nažao učinio, osim što sam možda nekoga svjesno ili nesvjesno uvrijedio, dobro, neke možda svjesno, kazao je u svom stilu kontroverzni kastavski župnik o kojemu nitko nema indiferentno mišljenje – ili ga obožavaju, ili ga ne podnose.


No, činjenica je da je Jurčević Kastavce približio župi, a i sam se za svečanosti prisjetio svoje prve mise u kastavskoj župi 1979. godine, kojoj je prisustvovalo tek 18 vjernika, da bi potom kastavska župa postala pretijesnom za sve vjernike koji su dolazili na njegove mise.



Pretijesna je bila i na njegovoj oproštajnoj misi, tijekom koje su se na ivici suza brojni župljani i djeca poklonima i riječima zahvale za sve što je učinio za njih oprostili od njega, premda je njegov nasljednik, vlč. Marinko Kajić nekoliko puta naglasio da nije riječ o oproštaju, već o proslavi 40 godina Jurčevićeve službe u župi sv. Jelene Križarice u Kastvu, te da će, iako je službeno u mirovini u svećeničkom domu u Rijeci, u Kastav i svojim župljanima često navraćati.