Treći put

Večeras BIS fest: Bakar i serenade vole se već tri godine

Slavica Mrkić Modrić

Nastupit će Radojka Šverko, Damir Kedžo, Antonio Krištofić, Leonora Surian, Katja Budimčić, Mateo Resman, Alen Vitasović, Jozefina i Trio Rio, Gianluca Draguzet i Mirjana Bobuš, a vodit će Mario Lipovšek Battifiaca



BAKAR Na trećem zaredom BIS festu ili Festivalu Bakar i serenade što se u organizaciji Grada Bakra i pripadajuće mu turističke zajednice održava večeras u 21 sat na bakarskom Žalu ribara, nastupit će Radojka Šverko, Damir Kedžo, Antonio Krištofić, Leonora Surian, Katja Budimčić Sabljar, Mateo Resman, Alen Vitasović, Jozefina i Trio Rio, Gianluca Draguzet te Mirjana Bobuš, a festivalski će program voditi Mario Lipovšek Battifiaca. Ulaznice po cijeni od 20 kuna nalaze se u prodaji, a koje novitete donosi BIS fest 2015. godine, pojašnjava Gordana Šimić Drenik, viša stručna suradnica za kulturu, šport, obrazovanje i predškolski odgoj.


Tehničke novine


– Organizacijski smo pokušali unaprijediti neke od tehničkih novina koje smo kreirali prethodnih godina. Naš zaštitni znak, maleni okrugli kit, »plovit« će po velikim led ekranima koje smo postavili ove godine sa svrhom da bi vidljivost jačine navijanja što se mjeri »aplauzometrom« bila što jasnija, i najavljivati glasanje publike. Isto tako, kako bi »aplauzometar« ili uređaj kojim se mjeri jačina proizvedene buke davao što realniju sliku navijanja, s vrha prednje rasvjetne rampe postavit će se širokopojasni mikrofoni koji će najadekvatnije loviti proizvedenu buku cijelog gledališta. Količina buke mjerit će se na način da svi mikrofoni idu u mikser u kojem se suma mikrofona spaja u instrument za mjerenje buke, tj. limitaciju razglasa koji ima digitalni izlaz. Digitalni izlaz pokazuje vrijednosti u decibelima, odnosno trenutni stupanj glasnoće. Kako bi se napravilo rangiranje jačine navijanja, napravili smo i početno testiranje 86 db, max 107db, podijeljeno na 5 polja.


Kao ovogodišnju veliku vizualnu novinu Šimić-Drenik najavljuje i iznimno bogato osvjetljenje same pozornice, izvođača, pratećih vokala, ali i gledališta.




– Pokušali smo maksimalno pratiti nova kretanja u velikim televizijskim glazbenim show projektima kao što su The Voice i X Faktor Adria, dakako, u skladu s našim mogućnostima – kaže Šimić-Drenik.


Mlade nade


Što se pak tiče ideje samog Festivala, ona je ostala ista.


– Cilj je prezentirati domaće izvođače u interpretacijama koje im nisu svojstvene. Izvođači su dobili zadaću da odaberu dvije skladbe, jednu čakavsku i jednu dalmatinsku serenadu, a uvjet  je bio da jedna od njih bude potpuno suprotnog glazbenog izričaja od njihovog inače svojstvenog stila izvođenja. Sretni smo što će se ove godine poznatim imenima glazbene scene pridružiti i dvije mlade pjevačke nade – Mateo Resman, drugoplasirani iz hrvatske inačice glazbenog realityja The Voice, i Antonio Krištofić, finalist glazbene emisije X Faktor Adria. Publika će kupnjom ulaznice umjesto klasične ulaznice dobiti tzv. fućkalicu kako bi jačinom puhanja u nju, nakon svake interpretacije mogla dati svoju zvučnu i glasnu ocjenu. Jačina zvuka ili proizvedene buke mjerit će se posebnim uređajem za registriranje buke te će se na displayu prikazivati uspjeh određene interpretacije, pojašnjava način glasovanja Gordana Šimić-Drenik, dodajući kako osim nagrada publike, interprete ocjenjuje i stručni žiri.