PGS poziva na prosvjed

Vasilić: Plutajući LNG onečišćuje more, stvara probleme ribarstvu i turizmu

Marinko Glavan

Nikola Ivanić, Tea Mičić Badurina, Darijo Vasilić i Franjo Butorac / Foto: S. DRECHSLER

Nikola Ivanić, Tea Mičić Badurina, Darijo Vasilić i Franjo Butorac / Foto: S. DRECHSLER

Ne protivimo se projektu koji ima normalno izračunate ekonomske parametre koji donose nekakvu korist regionalnoj i lokalnoj zajednici, ali se protivimo projektu koji je doslovno protiv zdravog razuma, LNG ide dalje, rekao je šef PGS-a Darijo Vasilić



RIJEKA – Čelnici Primorsko-goranskog saveza(PGS) pozvali su građane da se pridruže prosvjedu protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala na Krku, koji će biti održan u subotu na Korzu, s početkom u 12 sati.


– Pozivamo sve građane da sudjeluju u ovoj izvanstranačkoj akciji, da pokažemo Vladi koliko smo snažni, koliko nas ima i koliko se protivimo izgradnji plutajućeg LNG terminala u Omišlju, rekao je predsjednik PGS-a Darijo Vasilić.


Nakon Koksare u Bakru, Dina petrokemije i brojnih drugih zagađivača na području Primorsko-goranske županije, građanima je, dodaje Vasilić, »jasno kakvo zlo im se sprema«.




– Samo nam još treba jedan takav zagađivač, koji nedvojbeno, prema iskustvima iz Italije, onečišćuje more, stvara probleme ribarstvu, turizmu i svim ostalim djelatnostima. I sve to samo zbog toga da bi investitor uštedio u ulaganju, rekao je Vasilić, naglasivši kako se stanovnici Krka i županije ne protive kopnenom terminalu, s ekološki prihvatljivom tehnologijom.


– Ne protivimo se projektu koji ima normalno izračunate ekonomske parametre koji donose nekakvu korist regionalnoj i lokalnoj zajednici, ali se protivimo projektu koji je doslovno protiv zdravog razuma. Vrijeđa nas i ponašanje vlade, koja sve o čemu se u javnosti govori ignorira, šaljući poruku – samo vi prosvjedujte, LNG ide dalje.


Imamo informaciju da će se 8. ožujka u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike sastati povjerenstvo koje će prihvatiti Studiju utjecaja na okoliš, bez obzira na prigovore i primjedbe 160 pravnih i fizičkih osoba, od kojih je svaki imao u prosjeku četiri do pet pitanja, primjedbi i upozorenja na nepravilnosti. Svi su odbijeni, a Studija će biti prihvaćena. Građani ove regije moraju jasno reći da ih to vrijeđa, da se tome protive i da nećemo dopustiti da nam se nameće ono što ne želimo, rekao je Vasilić.



Počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš najavio je ponovno pokretanje saborske procedure za donošenje posebnog zakona o Gorskom kotaru.– Sve hrvatske vlade, s izuzetkom Račanove, bile su iznimno licemjerne prema Gorskom kotaru i pokazale kako vlast jedne države čini sve da isprazni i uništi jedan dio zemlje. Račanova je vlada donijela Zakon o brdsko-planinskim krajevima, koji nisu sami u stanju funkcionirati kao drugi dijelovi države. Za poseban status Gorskog kotara borimo se od 1996. godine. Kada smo osnivali stranku, u Gorskom kotaru bilo je 32 tisuće stanovnika, a sada ih je manje od 23 tisuće. Gorski kotar nestaje, rekao je Ivaniš, najavivši kako će klub IDS-PGS u saboru pokrenuti donošenje posebnog zakona koji će omogućiti demografski i gospodarski oporavak Gorskog kotara.


Na pitanje novinara što se osim prosvjeda kani poduzeti, posebno po pitanju pokretanja pravnih i sudskih postupaka kako bi se spriječila izgradnja terminala, Vasilić je kazao kako će prvi korak biti onemogućavanje izglasavanja takozvanog Lex LNG-a, odnosno posebnog zakona o LNG terminalu.


– HDZ ne čini sam većinu u Saboru. Kroz klubove ćemo pokušati onemogućiti stvaranje većine koja bi podržala takav zakon. Pri tom se nadamo da će za donošenje tog zakona biti potrebna apsolutna većina u Saboru, a ne samo relativna. Ukoliko zakon ipak bude izglasan, predstoji ustavna tužba, kojom ćemo dokazivati da je zakon neustavan. A ako ni to ne uspije, ostaju nam europske institucije, rekao je Vasilić.


Predsjednica riječkog ogranka PGS-a Tea Mičić Badurina pozvala je sugrađane da potpišu peticiju protiv plutajućeg LNG terminala, što mogu učiniti na Korzu do 18. ožujka, ili putem interneta.