Promjena silom zakona

Vanja Smokvina u mirovinu, Željko Jurić novi pročelnik ZID-a

Damir Cupać

Vanja Smokvina koji je otišao u punu mrovinu i njegov zavod bili su »zvijezde« kada se Grad hvalio da je otišao najdalje u korištenju suvremenih tehnologija, no, ostaje sumnja kada je riječ o opravdanosti pojedinih troškova i opravdanosti rada gotovo isključivo s istim tvrtkama 



RIJEKA  Iako to nije zasluga gradonačelnika Vojka Obersnela, odnosno posljedica njegove odluke, riječka gradska uprava suočena je s remontom, a zadnji slučaj je odlazak pročelnika Zavoda za informatičku djelatnost (ZID) Vanje Smokvine u mirovinu. 


   – Vanja Smokvina otišao je u punu starosnu mirovinu s 1. studenim 2012. godine. U svibnju ove godine navršio je 65 godina života i oko 37 godina radnog staža. U bivšoj Općini Rijeka, odnosno Gradu Rijeci zaposlen je bio od 1. siječnja 1985. godine do 31.10. 2012. godine. 


   Sukladno Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Pravilnika o unutarnjem redu ZID-a, gradonačelnik je imenovao Željka Jurića, dosadašnjeg ravnatelja Direkcije za razvoj informacijskih sustava ZID-a, za privremeno obavljanje poslova pročelnika, odnosno do raspisivanja, provedbe javnog natječaja i imenovanja novog pročelnika ZID-a, naveli su u Gradu Rijeci. 




   Prije Smokvine, a u aktualnom Obersnelovom mandatu, u mirovinu su otišli i pročelnici za financije, za odgoj i školstvo, te za kulturu – Tripo Grahovac, Branka Renko Silov i Ivana Persić. Na njihovim mjestima sada su Jasna Liker, Sanda Sušanj i Ivan Šarar. 


  Teško analizirati


Što se tiče rada samog Smokvine, njegov ZID godinama je bio »berlinski zid« kada je riječ o informacijama o radu toga dijela gradske uprave. Razvojem telekomunikacijske i informatičke tehnologije ZID, a samim tim i Smokvina, sve su više dobijali na značaju u organizacijskom, a još više u financijskom smislu. 


   Tako je, primjerice, nakon rebalansa budžet ZID-a za ovu godinu iznosio oko 18 milijuna kuna, a u financijski boljim godinama debelo je premašivao 20 milijuna kuna. 


   Godinama je rad ZID-a za čovjeka koji se samo služi računalima, a informatičko znanje mu završava otvaranjem profila na društvenim mrežama, bilo teško analizirati, iako je taj odjel raspolagao milijunima kuna za razne investicije. Dok je rad Odjela gradske uprave za komunalni sustav vidljiv, kopanje po cyber spaceu i stvaranje IT infrastrukture bilo je teško pratiti. 


   Prije nekoliko mjeseci prvi put je krenula kritička analiza trošenja novca poreznih obveznika u ZID-u zahvaljujući gradskom vijećniku Liste za Rijeku Danku Švoriniću. On je upozorio da su pojedine proračunske stavke ZID-a predimenzionirane, a na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća naglasio je da su kritički napisi ipak rezultirali uštedom od 20.000 eura zbog toga što su u ZID-u shvatili da bi se u rad multimedijalnog portala Moja Rijeka trebali više uključiti zaposleni u Gradu Rijeci, a smanjiti vanjska suradnja.   

Opravdanost rada


Vanja Smokvina i njegov odjel dosta vremena bili su »zvijezde« gradske uprave zbog toga što se Grad Rijeka hvalio kao lokalna samouprava koja je otišla najdalje kada je riječ o korištenju suvremenih tehnologija u radu s građanima. 


    Jedan od projekata koji je kvalitetno zaživio je bežična mreža u središtu grada, dijelovima Trsata, Kantride, Zameta… 


   No, Smokvina je ipak otišao u mirovinu kao čovjek iza kojega su ostale sumnje kada je riječ o opravdanosti pojedinih troškova i opravdanosti rada gotovo isključivo s istim tvrtkama. Istina je i to da su svi ti poslovi odrađeni javnim natječajima i u zakonskim su okvirima. 


   Novi pročelnik naslijedit će sve dobro i loše što ostaje iza Vanje Smokvine. Valja se nadati da će nastaviti s kvalitetnim projektima jer ih je bilo, ali i da će znati cijeniti i nikada zaboraviti da svu suvremenu tehnologiju plaćaju građani kojima je sve teže puniti gradski budžet. 


   U prijevodu, valjda će biti skromniji kada je riječ o nabavljanju računalne opreme i licenci putem operativnog leasinga, »kopanju« informatičke infrastrukture ili pretvaranju Rijeke u inteligentan grad