Kostrenski dragulj

VILA STIPANOVIĆ Velebni kompleks uz samo more opet se prodaje

Barbara Čalušić

Kostrenski načelnik Dražen Vranić smatra da bi država ovu vilu i popratne prostore trebala darovati Općini Kostrena ili je ustupiti na dugotrajno korištenje. Općina bi zauzvrat preuredila prostore i održavala ih, te u njih smjestila neku vrstu javnog sadržaja poput Muzeja pomoraca



KOSTRENA – Ministarstvo državne imovine objavilo je javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju 12 nekretnina u državnom vlasništvu, među kojima se još jednom našao bivši kompleks Croatia Linea iznad kostrenske uvale Svežanj.


Iako je više interesa medija ovaj put izazvala vila na zagrebačkoj Šalati u kojoj je do prije godinu dana djelovao ured bivšeg hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića, nekadašnji klub Jugolinije, ili vila Stipanović kako je zovu stariji Kostrenjani, s gotovo četiri puta višom početnom cijenom od 22,85 milijuna kuna i dalje je uvjerljivo najskuplja nekretnina koja država nudi na prodaju.


Cjelokupni kompleks se prostire na 14 tisuća četvornih metara / Foto Sergej DRECHSLER


Cjelokupni kompleks se prostire na 14 tisuća četvornih metara / Foto Sergej DRECHSLER





Na posljednji oglas Ministarstva državne imovine za ovaj atraktivan objekt koji je objavljen prošlog ljeta nije se javio niti jedan zainteresirani kupac. To nije nikakva novost, budući da je vilu Stipanović, točnije 63-postotni udio u kompleksu, bivši vlasnik Croatia Line u stečaju bezuspješno prodavao od 2000. godine.


Devastirana unutrašnjost nekad atraktivnog objekta / Foto Sergej DRECHSLER


Devastirana unutrašnjost nekad atraktivnog objekta / Foto Sergej DRECHSLER



Od prošle se godine prodaje cjelokupni kompleks koji se prostire na 14 tisuća četvornih metara i koji je danas u suvlasništvu Republike Hrvatske s 37/100 idealnih dijelova te Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) sa 63/100 idealnih dijelova.


Ništa od odgovora


Zbog propadanja ovog svojevrsnog simbola Kostrene, aktualni kostrenski načelnik Dražen Vranić od svog dolaska na vlast prošle godine ističe ideju da se kompleks Croatia Linea stavi u javnu funkciju. Njegov model je jednostavan – država bi ovu vilu i popratne prostore trebala darovati Općini Kostrena ili je ustupiti na dugotrajno korištenje. Općina bi zauzvrat preuredila prostore i održavala ih, a u njih smjestila neku vrstu javnog sadržaja poput Muzeja pomoraca.


– Odmah kad je u rujnu prošle godine okončan natječaj Ministarstva državne imovine, uputili smo im takav zahtjev. Nažalost, odgovor nismo dobili do danas, ako se ne računa ovaj ponovljeni natječaj kao odgovor. Klub ne možemo kupiti, ali ga možemo staviti u funkciju. Više sam puta spominjao da je to idealno mjesto za Muzej pomoraca, što može biti ne samo interes Kostrene, već i Primorsko-goranske županije, pa i države. I prostori novijeg datuma, poput kuglane, mogu se staviti u funkciju – smatra Vranić.



O razlozima izostanka interesa za jedan danas već prilično jedinstven objekt na samoj morskoj obali, može se samo nagađati. Cijena od tri milijuna eura svakako nije mala za prostore koji su, kako su se prošlog ljeta uvjerili naši redakcijski kolege radeći ekskluzivnu reportažu iz nekad ekskluzivnog objekta, nagriženi zubom vremena i sada već prilično derutni zbog sustavnog neodržavanja. Ako bi se već i našao investitor koji bi kupio bivši klub Croatia Linea, teško je reći koji bi bio njegov plan jer se povrat investicije u ovom slučaju čini gotovo nemogućim. Limitirajući faktor ovdje je prostorni plan koji zonu u kojoj se nalazi vila Stipanović svrstava u sportsko-rekreacijsku zonu u kojoj daljnja izgradnja nije moguća, a svi turistički sadržaji mogu djelovati samo u postojećim gabaritima. Drugim riječima, atraktivna vila Stipanović koja se lako može zamisliti kao neki butik-hotel nema mogućnost dogradnje i širenja, kao ni njezini popratni objekti poput kuglane.



Općina Kostrena, kako kaže, ne može kupiti ovaj objekt, no ako se ni na ovaj natječaj ne javi nitko, Vranić će, kaže, nakon isteka roka za ponude 27. ožujka, ponovo zatražiti sastanak u Ministarstvu državne imovine.


Dugoročni najam


– Država je u puno slučajeva darovala nekretnine jedinicama lokalne samouprave. Ako žele ovaj objekt imati i dalje u vlasništvu, tu je model dugoročnog najma uz neku simboličnu naknadu. Mi bismo taj prostor održavali i stavili ga u javne, a ne u komercijalne svrhe. U ovom trenutku od vile Stipanović nema nitko koristi. To je državna imovina koja propada, mi kao jedinica lokalne samouprave ne naplaćajemo komunalnu naknadu i na jednom od najljepših dijelova Kostrene imamo kompleks koji je ružno vidjeti, koji je na meti krađa i koji je devastiran – kaže Vranić.


Na pitanje je li se u Općinu Kostrena ikad javio neki zainteresirani investitor, Vranić samo kaže da se s vremena na vrijeme pojavljuju investitori kojima se taj kompleks čini interesantnim.


– Mislim da će se prodajom problem kompleksa Croatia Linea teško riješiti. Pitanje isplativosti takve investicije, prvo je pitanje koje se nameće svakom potencijalnom investitoru. Naime, naš prostorni plan u ovoj zoni ne dozvoljava velike turističke sadržaje i svi objekti moraju ostati u postojećim gabaritima – upozorava Vranić.