Ipak se može

VIJEST KOJA ĆE RAZVESELITI MNOGE U RIJECI Energo smanjuje cijene centralnog grijanja

Marinko Glavan

Toplana Vojak - od ove godine u 24-satnom režimu grijanja / Foto Silvano JEŽINA

Toplana Vojak - od ove godine u 24-satnom režimu grijanja / Foto Silvano JEŽINA

Nakon što je prošle godine cijena instalirane snage smanjena s 19,30 kuna po kilovatu (kW) na 18,50 kn/kW, tijekom predstojeće sezone grijanja u sustavu gradskih toplana cijena će biti dodatno snižena i trebala bi iznositi oko 17,40 kuna po kilovatsatu, najavljuje direktor Energa Sanjin Kirigin



RIJEKA – Cijena instalirane snage najvjerojatnije će biti dodatno snižena, nakon što je prošle godine smanjena s 19,30 kuna po kilovatu(kW) na 18,50 kn/kW, tijekom predstojeće sezone grijanja u sustavu gradskih toplana, najavio je za naš list direktor Energa Sanjin Kirigin.


Nova cijena trebala bi iznositi oko 17,40 kuna po kilovatsatu, kao rezultat reorganizacije poslovanja gradskog toplinara, a prvenstveno ulaganja u obnovu toplovoda na distribucijskom području Energa. Naime, nakon što je u prošloj godini toplovodni sustav zamijenjen novim na području Vojaka, u idućem razdoblju očekuje se zamjena još dva i pol kilometra toplovoda, vrijednosti milijun i pol eura, u raznim dijelovima grada, počevši sa Srdočima, gdje radovi počinju već ovaj tjedan.


Nove podstanice


Na područjima gdje će toplovodi biti zamijenjeni novima, najavio je Kirigin, korisnicima će biti ponuđena i zamjena postojećih toplinskih podstanica novima, što će rezultirati dodatnim uštedama u potrošnji toplinske energije. Ponuda je već »na stolu« za zgrade na području Vojaka, od kojih su četiri već potpisale ugovor.




Sanjin Kirigin / Foto Ivica TOMIĆ


Sanjin Kirigin / Foto Ivica TOMIĆ



– Nove podstanice s izmjenjivačima toplinske energije nudimo pod komercijalnim uvjetima. Radi se o ugovoru o najmu na dvanaest godina koji uključuje održavanje, osiguranje i tako dalje. Prema proračunima ovlaštenih projektanata, sama instalacija novih, suvremenih podstanica donosi uštedu u potrošenoj toplinskoj energiji od deset posto. Naša procjena bila je konzervativnija, procijenili smo da će ušteda biti oko sedam posto, zbog novih, učinkovitijih izmjenjivača te automatskog, daljinskog upravljanja i nadzora rada podstanica. Uglavnom, da postotke pretvorimo u kune, najam podstanice znači dodatni trošak od 12 kuna po stanu, ali istodobno se uštede kreću između 20 i 30 kuna po stanu, tako da je računica jasna – ističe Kirigin, dodajući kako će uštede biti posebno izražene u zgradama čiji su susuvlasnici uložili u nove termoizolacijske fasade.



Računi za potrošnju toplinske energije iz travnja bit će pribrojeni potrošnji u listopadu, najavio je Krigin. Kako su toplane u travnju, zbog promjenjiva vremena u nekoliko navrata gašene pa ponovno pokretane, (a bližili su se i lokalni izbori), uprava Energa odlučila je tada da će potrošnja za taj mjesec biti dodana na račune za listopad.



Ugradnja novih podstanica donosi i uštedu u fiksnom dijelu računa, odnosno instaliranoj snazi, a prema Kiriginovim riječima, u sve četiri zgrade koje su dosad potpisale ugovore, pokazalo se da je instalirana snaga manja nego dosad, što znači i niže iznose za fiksni dio računa za grijanje.


Slovenski model


Nižu potrošnju toplinske energije mogu očekivati korisnici Energovih toplana na području Vojaka i Vežice, budući da će te dvije toplane od ove godine raditi u 24-satnom režimu grijanja. Grijanje na tom području neće se gasiti u večernjim satima, a paliti rano ujutro, već će raditi neprestano. Prema dosadašnjim, probnim ispitivanjima 24-satnog režima grijanja na području tih toplana, potrošnja eneregenta bila je niža za oko pet posto u odnosu na dosadašnji način rada. Konkretno, u veljači prošle godine potrošnja je bila niža za 4,4 posto na Vežici, no u nekim toplanama potrošnja je u neprekidnom načinu rada bila niža i za sedam posto u pojedinim mjesecima. Točan postotak uštede bit će, ističu u Energu, poznat tek po završetku predstojeće sezone grijanja, no očekuje se ušteda između pet i šest posto. Pokažu li se rezultati pozitivnima, u idućim godinama će i ostale toplane raditi u 24-satnom režimu zimi.


Što se tiče same cijene potrošene toplinske energije, odnosno varijabilnog dijela računa, u Energu ne očekuju izmjene, s obzirom na to da se ne očekuju ni veće fluktuacije u cijeni prirodnog plina kao glavnog energenta u njihovim toplanama.


Što se tiče obračuna i raspodjele troškova među suvlasnicima, sve više zgrada prelazi na takozvani slovenski model, u kojemu se izračunava i količina toplinske energije koja se predaje putem vertikala sustava centralnog grijanja, uz obaveznu minimalnu i maksimalnu potrošnju. Uz izmjene Pravilnika o obračunu i raspodjeli koje su distributerima omogućile intervencije prilikom pojave tehnički nelogičnih računa, Kirigin ističe kako je broj takvih računa još u prošloj sezoni sveden na minimum.


Ograničavajući propisi


– O tome možda najbolje govori podatak da smo u cijeloj prošloj sezoni grijanja imali svega 31 prigovor na iznos računa, kaže Krigin.


Hoće li krajnji korisnici biti zadovoljni mjerama što ih je poduzeo Energo / Foto Sergej DRECHSLER


Hoće li krajnji korisnici biti zadovoljni mjerama što ih je poduzeo Energo / Foto Sergej DRECHSLER



Cijena centralnog grijanja u Rijeci u zadnjih je dvije godine s 0,50 na 0,35 kuna po kilovatsatu smanjena prvenstveno zbog povoljnije cijene energenata, ali dijelom i zbog restrukturiranja te ulaganja u sustav iz samog Energa, dok je pojava tehnički nelogičnih računa dobrim dijelom eliminirana izmjenama zakonskih propisa, odnosno podzakonskih akata koji se odnose na centralno grijanje. Pitanje je zbog čega u Energu i ostalim distributerima nisu reagirali daleko ranije, pa primjerice još prije tri godine izradili modele mogućih računa na primjerima različitih omjera raspodjele troškova u odnosu površine stana i udjela u potrošnji izmjerene na razdjelnicima, te korisnike obavijestili o mogućim posljedicama krivo postavljenih omjera, koji su rezultirali računima za grijanje višim i od šest tisuća kuna.


Nadalje, moglo se, i trebalo, ranije ulagati u toplovode, omogućiti smanjenje instalirane snage za zgrade koje su izradile nove fasade, na temelju izračuna ovlaštenih inženjera, ulagati u podstanice i da ne nabrajamo. Iz sadašnjih koraka Energa vidljivo je kako je sve to itekako moguće i rezultira nižom potrošnjom, kao i pravednijom raspodjelom, pa je naprosto šteta da dobar dio nije odrađen i znatno prije, uz napomenu da ni propisi do prije dvije godine nisu išli na ruku ni distributerima, ni potrošačima.