Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Bolji vizualni dojam

VELIKA ULAGANJA Kastav daje 7,8 milijuna kuna za novu, moderniju i ekološku javnu rasvjetu

Grad Kastav za brojne projekte već prikupio potrebnu dokumentaciju  / Snimio Marko GRACIN
Grad Kastav za brojne projekte već prikupio potrebnu dokumentaciju / Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 28. kolovoz 2018. u 8:03 2018-08-28T08:03:12+02:00

U Gradu Kastvu kažu i da će nova rasvjeta pridonijeti boljem vizualnom dojmu grada. Tu je i projekt izgradnje novog groblja površine gotovo 29 tisuća m2 na lokalitetu Ćikovo, a pripremaju se i dodatna ulaganja u parku za pse i parkiralištu Ćikovići

KASTAV  Jesen će na kastavskom području biti u znaku niza komunalnih zahvata, od kojih su neki u fazi prikupljanja potrebne dokumentacije, a neki kreću u realizaciju.

Novo groblje s pratećim sadržajima prostirat će se na lokalitetu Ćikovo, s južne strane županijske ceste Kastav – Viškovo. Ukupno obuhvaćena površina iznosi gotovo 29.000 četvornih metara.

Kompleks se sastoji od građevinskih čestica za izgradnju pristupne ceste s parkiralištem, komunalno-servisnih građevina, poput mrtvačnice, koje su u funkciji groblja, grobnih polja, zelenih površina, zaštitnog zelenila, memorijalne površine, vrtova i odmorišta te crkve i župnog doma.

Led tehnologija

Najveći dio površine, ukupno oko 17.500 m2, planiran je za izgradnju pet grobnih polja, čiji ukupni kapacitet iznosi više od 3.000 ukopnih mjesta. Kako ističu u Gradu Kastvu, mogući način obavljanja sahrana su ukopi u grobove, niše i u pretince za urne. Za izgradnju groblja koja će se odvijati u više faza kroz duže razdoblje, stvoreni su svi prostorno-planski preduvjeti donošenjem izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Kastva i Urbanističkog plana uređenja groblja.

Grad Kastav je sredinom kolovoza podnio Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR-u) zahtjev za kreditiranje kapitalnog projekta Izgradnja javne rasvjete – energetska obnova sustava javne rasvjete u Kastvu, putem programa kreditiranja – ESIF Krediti za javnu rasvjetu. Riječ je o financijskom instrumentu za koji su sredstva osigurana iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., »Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije«, s ciljem povećanja učinkovitosti sustava javne rasvjete. Procijenjena vrijednost realizacije projekta iznosi 7,8 milijuna kuna, a prema programu rok otplate je deset godina, uz kamatnu stopu od 0,5 posto godišnje fiksno, koja je određena prema stupnju razvijenosti.

Također, postavit će se energetski učinkovite i ekološke svjetiljke bazirane na led tehnologiji s mogućnošću samoregulacije i jednostavne nadogradnje daljinskog upravljanja. Kako ističu u Gradu, ciljevi rekonstrukcije javne rasvjete su povećanje javne i prometne sigurnosti, snižavanje potrošnje električne energije, snižavanje troškova za energiju i održavanje, snižavanje emisije CO2, smanjenje svjetlosnog onečišćenja, zaštita okoliša, odnosno uklanjanje žive iz sustava javne rasvjete, kao i poboljšanje vizualnog dojma grada.

Bolja usluga

Ciljevi projekta ulaganja u javnu rasvjetu su  usklađenje postojećeg sustava rasvjete s normiranim svjetlotehničkim vrijednostima sukladno propisanim normama kao uvjeta prometne sigurnosti, zaštita okoliša, odnosno zaštita okoliša i stambenih zona od svjetlosnog onečišćenja, uklanjanje štetnih radnih tvari izvora svjetlosti, smanjenje emisije stakleničkih plinova, povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje troškova održavanja sustava javne rasvjete i troškova električne energije, poboljšanje vizualnog dojma koji javna rasvjeta ostavlja na posjetitelje, kao i kvalitetnija usluga za građane, odnosno korisnike.

Grad Kastav priprema i dodatna ulaganja na parku za pse i na parkiralištu u Ćikovićima. Rezervirana sredstva u proračunu za realizaciju investicije iznose 160 tisuća kuna (s PDV-om) za park za pse, odnosno 112 tisuća kuna (s PDV-om) za parkiralište.

–  Na uređenju parka za pse na površini od 260 m2 obavit će se građevinski radovi na pripremi platoa, postaviti igrala za pse, postavit će se klupe i košarice za otpatke. U neposrednoj blizini uređuje se parkiralište na površini od oko 520 m2, na kojem će se omogućiti parkiranje osamnaest automobila – ističu u Gradu.

Mnoge će obradovati budući park za pse, Kastav,

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.