WTM u Londonu

VAŽAN DOGOVOR ZA RIJEKU: TUI otvara dvije nove avionske linije za Rijeku iz Manchestera i Londona

Marina Kirigin

snimila Marina Kirigin

snimila Marina Kirigin

"Jedan od osnovnih problema koji su napomenuli svi ti partneri je manjak hotelskih kapaciteta za ovu i slijedeću godinu."



LONDON – Engleski touroperatori na svjetskoj turističkoj burzi WTM u Londonu, vodećem trodnevnom događanju koje je okupilo ključne dionike svjetske turističke industrije i sektora putovanja, najavljuju daljnji blagi rast broja gostiju u Hrvatskoj sa tržišta Velike Britanije. U 2019. godini očekuju povećanje prometa od 5 do 10 posto. Odlična je to bila vijest na hrvatskom turističkom štandu u Londonu, nakon održanih sastanaka turističke privrede i dužnosnika sa stranim partnerima.


– Imali smo vrlo interesantne razgovore sa Thomas Cookom, TUI-em i Ryanairom koji su naši itekako važni partneri, uz Jet2com s kojim smo razgovarali jučer. Mogu reći da možemo biti optimistični, da Thomas Cook koji je prošle godine ima 15.000 putnika ove godine ima čak 43.000, što je ogroman rast koji nije zabilježio niti na jednom tržištu osim Hrvatske.


Blagi rast imali su za Grčku i Tursku, ali potpuno drugi način pristupa turizmu. Thomas Cook i nadalje predviđa lagani rast između 5 i 10 posto, a planiraju u Hrvatskoj otvoriti hotel u sljedeće tri godine. Ryanair je imao oko 520.000 putnika ove godine, a osim destinacija koje su radili vrlo ozbiljno razmatraju otvaranje Zagreba i još nekih drugih destinacija.




Povećavaju i broj letova na dodatnih osam letova iz četiri zemlje – Češke, Poljske, Italije i Njemačke, rekao je hrvatski ministar turizma Gari Cappelli nakon održanih sastanaka navodeći kako je touroperatorima ove godine Španjolska bila u minusu, Hrvatska u drastičnom plusu, a Grčka nešto bolja nego lani.


I TUI je, rekao je Capelli, na dobrim brojkama u odnosu na prošlu godinu.


– Imali su 2017. godine oko 100.000, a ove godine oko 120.000, a sljedeće planiraju imati oko 135.000 putnika. Što je izuzetno bitno otvaraju let za Rijeku, sa dva nova leta iz Manchestera i Londona. Jedan od osnovnih problema koji su napomenuli svi ti partneri je manjak hotelskih kapaciteta za ovu i slijedeću godinu.


Pritom se uvijek govori o kvaliteti, kapacitetima sa četiri i pet zvjezdica. Svi touroperatori već imaju prodano preko 20 posto kapaciteta za slijedeću godinu – rekao je ministar turizma Cappelli.