Plamen sjećanja

‘V’ kao Vukovar, ‘V’ kao pobjeda: U Rijeci i okolici spomen na grad heroj

Andrej Petrak

Duga i dostojanstvena kolona sjećanja u Viškovu / Snimio Vedran KARUZA

Duga i dostojanstvena kolona sjećanja u Viškovu / Snimio Vedran KARUZA

U Viškovu je drugi put organiziran mimohod i kolona sjećanja čime je simbolički odana počast Vukovaru i njegovim žrtvama



RIJEKA/VIŠKOVO    Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Rijeka je i ove godine tradicionalno organizirala paljenje svijeća kod murala u Vukovarskoj ulici. U paljenju svijeća sudjelovali su brojni dragovoljci i branitelji te Riječanke i Riječani, stvorivši jedinstvenu sliku na jednom od najprometnijih dijelova grada.


Svijeće, simbol sjećanja na oko dvije tisuće hrvatskih branitelja koji su tri mjeseca čuvali Vukovar od višestruko brojnijeg i bolje naoružanog neprijatelja, zapaljene su i u gotovo svim mjestima u riječkom prstenu uoči dana kada se obilježava 26. obljetnica okupacije grada heroja.


U Viškovu brojni su se stanovnici pridružilili mimohodu i koloni sjećanja »Viškovo za Vukovar«, koju su organizirali Općina Viškovo, OŠ Sveti Matej i Savjet mladih Općine Viškovo u suradnji s braniteljskim udrugama s područja Primorsko-goranske županije, sve sa željom da se iskaže pijetet svima koji su dali svoj doprinos obrani i stvaranju hrvatske države.


Viškovo za Vukovar




Nakon okupljanja na parkiralištu Milihovo u središtu Viškova, kolona građana s upaljenim je svijećama krenula prema trgu ispred crkve sv. Mateja. Mimohod su predvodili viškovski školarci, koji su nosili veliku hrvatsku zastavu.


Slijedili su predstavnici Općine na čelu s načelnicom Sanjom Udović i predsjednicom Općinskog vijeća Ksenijom Žauhar te brojni drugi stanovnici Viškova i branitelji. Svi zajedno na ovaj su način u koloni sjećanja simbolički odali počast Vukovaru i svim palima za domovinu u Domovinskom ratu.


Po dolasku na trg ispred crkve svetog Mateja upaljene svijeće posložene su u oblik slova »V«, koji označava kako Vukovar, tako i Viškovo, ali i znak »viktorije«, odnosno pobjede. U župnoj crkvi svetog Mateja potom je služena sveta misa.


Prva kolona sjećanja »Viškovo za Vukovar« održana je prošle godine, u povodu obilježavanja 25. obljetnice pada Vukovara. Inicijativu je pokrenuo općinski Odbor za hrvatske branitelje, a ostvarena je želja organizatora da ova kolona postane tradicionalnom.


Sat povijesti


Vukovara se sjećalo i u školama na riječkom području. Luka Matanić, umirovljeni bojnik HV-a i dragovoljac Domovinskog rata, učenicima osmog razreda OŠ Srdoči održao je predavanje naslovljeno »Domovinski obrambeni rat«.


Predavanje je bilo prilagođeno dobi učenika, a Matanić je govorio o razlozima Domovinskog rata, o tome tko je bio agresor, o obrani, a potom i oslobađanju Hrvatske. Cilj predavanja je bio, kaže Matanić, da mladi upoznaju kolika je žrtva slobodne, samostalne, demokratske i neovisne domovine Hrvatske. Najavljuje da će u čast poginulima za domovinu nastaviti dalje s predavanjima bez ikakve financijske dobiti, a jedina mu je želja da mladi nauče o žrtvi i cijeni slobodne domovine Hrvatske.


Osnovna škola Klana, kao sudionica projekta e-Škole, drugu je godinu zaredom sudjelovala u CARNetovom multimedijalnom projektu »Sat povijesti iz Vukovara«. U okviru projekta, u povodu Dana sjećanja na žrtve Vukovara,  sudjeluje dvadesetak škola, koje putem videokonferencije međusobno razmjenjuju rezultate istraživanja o temama iz Domovinskog rata. Ovogodišnja tema osmog sata Povijesti iz Vukovara bila je »Učitelji u Domovinskom ratu – Učitelji uče primjerom«.


– Smatramo da je sjećanje na teror rata te na žrtvu hrvatskih branitelja kao i stanovnika grada Vukovara važno sačuvati te senzibilizirati mlađe naraštaje za strahote uzrokovane ratom kako se iste više nikada ne bi ponovile – napominje ravnateljica OŠ Klana Jelena Grbčić Samardžić. Učenici klanjske škole odali su počast poginulima zapalivši svijeće na spomeniku hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Klani.


Paljenjem svijeća na spomeniku palih hrvatskih branitelja ispred Pomorske škole Bakar učenici i nastavnici te škole su obilježili Dan sjećanja na žrtve Vukovara. Pod motom »Neka i u našem gradu Vukovar svijetli« srednjoškolcima su se u odavanju počasti žrtavama Vukovara pridružili i učenici Osnovne škole Bakar.