Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. siječnja 2020.
Radiovizualni doživljaj

foto Uživanje na 90,3 MHz: U Rijeci sinoć upriličeno prvo autokino

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
ZAD2011ED7
ZAD2011ED7
ZAD2011ED3
ZAD2011ED3
ZAD2011ED10
ZAD2011ED10
ZAD2011ED4
ZAD2011ED4
Autor:
Objavljeno: 21. studeni 2016. u 9:24 2016-11-21T09:24:15+01:00

Ako je suditi po zanimanju koje je prvo riječko autokino izazvalo kod sugrađana, onda se prvi mačići u vodu ne bacaju, iako je vode bilo i previše. Unatoč kiši koja se u Rijeci udomaćila, film »Stranac« redatelja Orsona Wellesa dovezlo se gledati podosta Riječana u tridesetak automobila

RIJEKA I tako se sinoć između dva kina, jednog nekadašnjeg imena »Teatro Fenice« i jednog postojećeg imena Art kino Croatia, otvorilo treće i to ni više, ni manje nego autokino.

Istina, »plesalo je« samo jednu večer, ali, kako reče Ines Volf, iz Art kina – trebalo je od nekud početi. Ako je suditi po zanimanju koje je prvo riječko autokino izazvalo kod sugrađana, onda se prvi mačići u vodu ne bacaju, iako je vode bilo i previše. Unatoč kiši koja se u Rijeci udomaćila, film »Stranac« redatelja Orsona Wellesa dovezlo se gledati podosta Riječana. Kapacitet mu je četrdeset do pedeset parkirnih mjesta, a mi smo nabrojali tridesetak automobila. Za prvi put i za onakve vremenske uvjete kakvi su sinoć natapali Rijeku, više nego dobro.

– Ponosni smo što su baš mi Rijeci priuštili prvo autokino. Program smo ostvarili u suradnji s Art-kinom Croatia i parkiralištem »Beretich« te uz financijsku podršku Grada Rijeke, Ministarstva kulture RH i Zaklade Kultura Nova. Autokino skreće pažnju na sudbinu zgrade Teatra Fenice na kojoj je film i projecira koja je nejasna zbog njezina statusa kao zaštićene građevine kulturne namjene s jedne, i nezainteresiranosti vlasnika za kulturnom aktivnosti i ulaganjem u prijeko potrebnu obnovu, s druge strane, pojasnila je Ana Jurčić iz Filmaktiva.

A protokol? Ma više nego li jednostavan – dovezeš se do ulaza na parkiralište, otvoriš prozor automobila, pozdrave te neki fora ljudi, daju ti dvije besplatne karte, izvjeste te da se autokino šank nalazi u »Dnevnom boravku«, upute te da slijediš svjetlosnu signalizaciju njihovih kolega, namjestiš radioprijemnik na 90,3 mhz parkiraš i – uživaš! Još te i svako malo podsjete da upališ automobil kako se akumulator ne bi ispraznio zbog rada brisača, radioprijemnika ili rashuktavanja stakala. Napomenu ti i da je jesti i piti u autokinu dozvoljeno, a kućni ljubimci dobrodošli. 

– Sviđa nam se ova ideja s autokinom. Prvi put smo sudionici takvog nečega. Voljeli bi kad bi ovo postala praksa, bar jednom mjesečno, rekli su nam Alex Sundać i Ela Tomljanović. 

Oni koji nisu ni znali koji film igra, ali su sasvim slučajno prolazeći skužili da se na parkiralištu događa nešto za Rijeku povijesno su Filip Ljubetić i Sara Gesmundo.

– Znatiželja nas je privukla u autokino. Fora nam je to i voljeli bi da bude češće. Koji film, ma nemamo pojma, a nije ni važno, rekoše.

Sve u svemu, čestitke inicijatorima u nadi da će ovakve kinopredstave postati nova riječka atrakcija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.