Riječka nadbiskupija

Uvijek korak ispred drugih: U Rijeci otvoren Dom za dementne osobe

Mirjana Grce

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA



RIJEKA – Na adresi Bulevar oslobođenja 15, uz župnu crkvu na Sušaku, svečano je otvoren Dom za osobe s demencijom čiji je osnivač Caritas Riječke nadbiskupije. Radi se o ustanovi koju je od ideje do otvorenja iznijela Riječka nadbiskupija te ju stavlja u službu svima kojima će biti potrebna, a prvih pet korisnika primit će početkom prosinca.


Uz brojne uzvanike, predstavnike socijalnih i karitativnih ustanova u gradu Rijeci i PGŽ-u te ravnatelja riječkog KBC-a dr. Davora Štimca, otvorenju je nazočila Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Uz nju su prigodnu riječ uputili ravnateljica Doma s. Mirjam Jerković, riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović. Nadbiskup Devčić blagoslovio je prostore Doma, a provincijalka slovačke provincije Milosrdnih sestara Sv. Križa s. Šebastijana Tuptova, Domu je uručila dar, relikviju bl. s. Zdenke Šelingove.


Kako je objasnila ravnateljica Jerković, u Hrvatskoj je danas više od 90 tisuća osoba oboljelih od demencije, a u PGŽ oko tri i pol do četiri tisuće.


Deficit institucija




– Budući da je skrb o ovim bolesnicima iznimno kompleksna suočavamo se sa značajnim manjkom institucija koje bi odgovorile na ovaj izazov. Potaknuta ovim deficitom, Riječka nadbiskupija na čelu nadbiskupom Devčićem odlučila je otvoriti ustanovu koja bi nastojala zadovoljiti potrebe oboljelih u svim fazama njihove bolesti. Dom će pružati uslugu poludnevnog i cjelodnevnog boravka koji bi brinuo o 15-tak korisnika u ranoj fazi bolesti, dok će u stacionaru moći imati 18 korisnika u srednjoj i teškoj fazi bolesti. Također će imati uslugu savjetovališta i senzorne terapije koja će biti na raspolaganju korisnicima i široj javnosti. Dom ne započinje rad u punom kapacitetu već u nekoliko faza. Razlog tomu jesu financijski izazovi kao i organizacijska opreznost prilikom formiranja nove ustanove, rekla je ravnateljica Jerković.


Foto: V. KARUZA


Foto: V. KARUZA



Kuću uz župnu crkvu na Sušaku koja je Milosrdnim sestrama sv. Križa davno bila oduzeta te je u njoj bio dom za starije osobe – pa im je nakon niza desetljeća derutna vraćena – Riječka nadbiskupija kupila je od te redovničke zajednice i u cijelosti je obnovila vlastitim sredstvima. Zgradu i terapijski prilagođenu okućnicu, Nadbiskupija je uredila po najvišim standardima tako da bude dobar i siguran dom za oboljele osobe. Isto tako, dom je pripremila za dolazak prvih pet korisnika o kojima će skrbiti medicinske sestre, njegovateljice, fizioterapeut, socijalni djelatnik, radni terapeut i ostalo pomoćno osoblje.


Briga za najranjivije


Čestitajući na izgradnji i otvorenju Doma, župan Komadina je rekao da je Riječka nadbiskupija uvijek korak ispred drugih, podsjetivši na riječki Hospicij koji je također djelo Nadbiskupije, u partnerstvu s PGŽ-om i Gradom Rijeka, a na dobrobit svih kojima je potreban.


– Možete računati na pomoć Županije u opremanju i ovog Doma, jer tu će moći biti zbrinuti svi građani kojima će zbog demencije skrb biti potrebna, iz svih gradova i općina naše županije, poručio je Komadina.Ministrica Bedeković također je zahvalila Riječkoj nadbiskupiji i nadbiskupu Devčiću što s velikom ljubavi i pažnjom brinu za najranjivije u društvu. Skup je pozdravila i u ime premijera Andreja Plenkovića i najavila da će se Ministarstvo uključiti u potporu ovom Domu u mjeri u kojoj bude u financijskim mogućnostima.

Foto: V. KARUZA


Foto: V. KARUZA



– Demencija sve češće pogađa brojne osobe u našoj užoj i široj zajednici. Zahvaljujem Riječkoj nadbiskupiji što ima sluha za prave potrebe pojedinaca i obitelji. Zahvaljujući inicijativi i golemom angažmanu Nadbiskupije i nadbiskupa Devčića osobno, u Rijeci djeluje i Hospicij otvoren 2013. godine, a od sada i Dom za osobe s demencijom, rekao je, među ostalim, dogradonačelnik Rijeke Filipović.


Obećali pomoći


Nadbiskup Devčić je objasnio da je do osnivanja Doma došlo zato što za takvom ustanovom postoje velike potrebe, i jer su oboljeli od demencije na neki način stigmatizirani.


Foto: V. KARUZA


Foto: V. KARUZA



– Želimo da ovaj dom bude poticaj i bolesnicima i njihovim obiteljima da se ne smatraju nikakvom iznimkom. Bolest je uvijek bolest, i uvijek je poziv svima nama da onima koji su bolešću pogođeni pomognemo da se s njom lakše nose. U tom smislu je i ovaj Dom osnovan i uređen. Još u njegovom uređenju nije sve gotovo, ali temeljno je sve učinjeno. Zahvaljujem ministrici što je obećala pomoći, a najvažnije je sada zbrinuti zaposlenike. Zahvaljujem našoj Vladi što pomaže i Hospicij, zahvaljujem i PGŽ-u i županu Komadini i Gradu Rijeci i gradonačelniku Vojku Obersnelu, što prate i podržavaju Hospicij kao svoju ustanovu, a tako želimo da bude i s ovim Domom, poručio je nadbiskup Devčić.


Informacije o Domu i o predaji zahtjeva za korištenje njegovih usluga mogu se dobiti na e-mail: [email protected], na tel. 051 569-500 ili osobnim dolaskom u Dom.