Zdravstveni aspekt ronjenja

Uskoro jedinstveni centar za hiperbaričnu medicinu u Rijeci

P. N.



NOVIGRAD U Novigradu su u sklopu 3. Memorijalnog kupa u podvodnom riboolovu Erik Radin, održana četiri predavanja u suradnji Centra za hiperbaričnu medicinu KBC-a Rijeka, Hrvatske liječničke komore i sportsko ribolovnog kluba »Erik Radin«.


– Nakon što je, nažalost, Erik stradao, njegova je majka osjetila potrebu da osnuje klub. Kontinuiramo se razvijamo u edukacijskom pogledu što je veoma važno i neophodno za one koji se bave ovom vrstom sporta, kaže Marino Reinić iz SRK »Erik Radin«, ali nažalost, najčešće nas tek tragični događaji ili edukacije koje se provode za ronioce na dah osvjeste i navedu da se zamislimo.


U kongresnoj dvorani hotela »Amines Maestral« dr. med. Igor Barković govorio o problemima promjene tlaka i maksimalnoj dubini, a dr. Anđelko Đirlić o hipoksičnoj sinkopi. Dr. Zdravko Jurilj održao je predavanje na temu »Pothlađivanje u ronjenju na dah«, nakon čega je dr. Boris Reinić državni reprezentativac u podvodnom ribolovu i voditelj projekta riječkog Centra za podvodnu i hiperbaričnu medicinu govorio o dekompresijkim bolestima u ronjenju na dah.




– Što se tiče ronilačkih oboljenja, dekompresijska je bolest sve češća zbog povećavanja dubina na kojima se nalaze ribe, a čovjek se i tome prilagođava. No, nažalost, u ovom sportu postoje fiziološka ograničenja i do određene granice čovjek može ići, ali preko toga, nažalost, ne, veli dr. Reinić.


U Rijeci uskoro počinje s radom Centar za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC-a. Liječnici, tehničko osoblje i osobe koje će voditi barokomoru već se godinu dana educiraju. To će biti jedini centar takve vrste u Hrvatskoj pod okriljem kliničnog bolničkog centra i bit će dostupan 24 sata. Ono što ga čini jedinstvenim je multidisciplinaran princip prema kojem je sastavljen tim u riječkoj barokomori. Također, centar će pridonijeti razvoju zdravstvenog i ronilačkog turizma koji se sve više prakticira. Za domaće ronioce je sam projekt od iznimne važnosti, jer su svjesni rizika ronjenja na dah i dobro je da u blizini imaju jednu takvu bolničku ustanovu. (T.G.)