Hitna intervencija

Urušavanje probudilo nadležne: Milijun kuna za uređenje ex Končara u Vodovodnoj

Ljiljana Hlača

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Grad Rijeka, koji je vlasnik zgrade, izradio je projekt uklanjanja opasnih  te zaštite dijelova koji ostaju za daljnju uporabu. U 2019. bi trebalo uložiti dodatnih 150.000, a u 2020. još 100 tisuća kuna



RIJEKA Jedan od amandmana koje je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel uoči izglasavanja proračuna za 2018. godinu poslao vijećnicima odnosi se na osiguravanje novca za uređenje kompleksa bivše tvornice »Rade Končar« u Vodovodnoj ulici, kako on više ne bi predstavljao opasnost za prolaznike. Tako će u 2018. godini, umjesto u sanaciju krova na objektu u Ulici Milutina Barača u kojem su smještene kazalište radionice, milijun kuna biti uloženo u »ex Končar« u Vodovodnoj. U isti objekt, prema prihvaćenim projekcijama proračuna, u 2019. godini trebalo bi uložiti 150 tisuća kuna, te još 100 tisuća kuna u 2020. godini.


»Prije mjesec dana na jednom od objekata urušio se dio krova i dio kamenog zida pao je na nogostup i dio kolnika. S obzirom da postoji velika mogućnost da dođe do daljnjeg urušavanja na nogostup i kolnik, potrebno je hitno pristupiti uklanjanju opasnih dijelova građevine, kao i izvođenju radova na osiguranju od daljnjeg urušavanja uličnog pročelja zgrade«, obrazložio je svoj amandman gradonačelnik Obersnel.


Objekt pod zaštitom


U Gradu Rijeci kažu da je plan ukloniti ostatak krovne konstrukcije koji prijeti padom, očistiti unutrašnjost nekadašnjih tvorničkih pogona od smeća te staviti zaštitnu skelu oko »Končara«.– Grad Rijeka je izradio projekt uklanjanja opasnih dijelova te zaštite dijelova koji ostaju za daljnju uporabu. Budući da je kompleks pod zaštitom Ministarstva kulture, konzervatori su izdali posebne uvjete odnosno prihvatili su prijedlog uklanjanja urušenih dijelova kao i prijedlog poduzimanja mjera za očuvanje relativno zdravih dijelova nosivih konstrukcija i oblikovnih elemenata na zgradama – kažu u Gradu Rijeci.

Grad Rijeka vlasnik je ovoga objekta koji se nalazi u Vodovodnoj ulici na broju 7 i obuhvaća hale, široke natkrivene prostore i zgrade različitih etaža. Riječ je o otprilike 12.500 četvornih metara koji se do sada nisu uspjeli »utržiti«, iako se kontinuirano nude potencijalnim ulagačima na tržištu nekretnina. Nekad davno planovi su bili da se tu izgradi trgovački centar naziva »Romeo«, pa čak i garaža. No, od toga se negdje 2001. godine odustalo.




– Važećim dokumentima prostornog uređenja utvrđena je namjena bivšeg »Končara« kao područje mješovite namjene, pretežno poslovne, što omogućuje smještaj vrlo širokog spektra djelatnosti, uključujući i garažni kapacitet za javne potrebe – navode u Gradu Rijeci.


Uklanjanje nasipa


– S obzirom na smještaj unutar zaštićene urbanističke cjeline, svaki potencijalni zahvat podliježe uvjetima i suglasnosti službe zaštite. Osim što mnogi investitori izbjegavaju zahvate na građevinama ovakvoga tipa, opisana lokacija ima i ograničen prometni pristup. Naime, radi ograničene visine postojećeg željezničkog nadvožnjaka, izravan pristup Vodovodnoj ulici moguć je samo osobnim automobilima, a i njima uz semaforsku regulaciju, dok teretna i druga vozila imaju mogućnost pristupa kroz područje Autotroleja – objašnjavaju u Gradu Rijeci činjenicu što se tvornica dugi niz godina vodi kao »gradski mrtvi kapital«.


No, nadaju se da će se okolnosti promijeniti i da će ruševni objekt postati možda nešto atraktivniji kada se počne s projektom Hrvatskih željeznica, kroz zahvat rekonstrukcije željezničke pruge, a u okviru kojeg će se uklanjati suhozidni nasip te izvesti prometne građevine potrebnog prometnog standarda.