Meteo alarm

Upozorenje za Kvarner: Prijete opasni udari bure, izbjegavajte plovidbu

P. N.

NL arhiva

NL arhiva

Do kraja današnjeg dana osobito podno Velebita bit će i olujnih udara. Najviša dnevna temperatura zrakauglavnom od -1 do 5, a na Jadranu od 8 do 12 °C



Danas nas na Kvareru očekuje jaka, navečer mjestimice i vrlo jaka bura, a najjači udar vjetra mogao bi biti snage 35-45 cv (65-85 km/h), javlja Državni hidrometeorološki zavod.


 Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila.


Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.




DHMZ za danas u Hrvatskoj predviđa djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Prema večeri i osobito tijekom noći sve oblačnije, a u Dalmaciji može pasti i i malo kiše. Vjetar uglavnom slab, a na Jadranu umjeren istočnjak i bura u jačanju pa će do kraja dana osobito podno Velebita biti i olujnih udara. Najviša dnevna temperatura zrakauglavnom od -1 do 5, a na Jadranu od 8 do 12 °C.


Za sutra DHMZ navješćuje umjereno do pretežno oblačno, u noći i ujutro mjestimice na kopnu i maglovito. U gorju i unutrašnjosti Dalmacije povremeno snijeg, kojeg će do kraja dana biti i u istočnim i središnjim predjelima.


Na Jadranu će sutra biti mjestimice kiša, ali padat će ponedje i snijeg, češće prema večeri. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočnjak, a na Jadrana jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom od -9 do -4, na Jadranu od 1 do 5, a najviša dnevna između -4 i 1, na moru 3 i 8 °C.