Raspisan natječaj

Upisi na Sveučilište u Rijeci: Evo rokova za buduće brucoše

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Svaki kandidat može prijaviti 10 studijskih programa, a postavljeni redoslijed željenih studijskih programa iznimno je važan. Konačne rang-liste na ljetnom roku bit će objavljene 15. srpnja, a jednom objavljene konačne liste su nepromjenjive



RIJEKA Sveučilište u Rijeci raspisalo je natječaj za upis u prvu godinu preddiplomskih i integriranih sveučilišnih studija te preddiplomskih stručnih studija, a krajnji rokovi za elektroničku prijavu studijskih programa u sustavu NISpVU u ljetnom je roku upisa 15. srpnja. Iznimka su pojedini studijski programi Filozofskog fakulteta, kao i svi programi Fakulteta zdravstvenih studija, Medicinskog fakulteta te Odjela za biotehnologiju.


Postupak


Na tim visokoškolskim ustanovama postupak prijava za upise zaključit će se ranije, a najranije će to učiniti Medicinski fakultet za čije se programe u ljetnom roku prijave zaključuju već 31. svibnja. Filozofski će fakultet za programe: Psihologija, Engleski jezik i književnost, Njemački jezik i književnost te Talijanski jezik i književnost postupak prijava zaključiti 7. lipnja, a Fakultet zdravstvenih studija za sve programe prijave zaključuje 14. lipnja, dok će na Odjelu za biotehnologiju u ljetnom roku prijave biti zaključene 21. lipnja.


Svaki kandidat može prijaviti 10 studijskih programa, a postavljeni redoslijed željenih studijskih programa iznimno je važan. Konačne rang-liste za upise na studijske programe za ljetni rok bit će objavljene 15. srpnja, a jednom objavljene konačne rang-liste su nepromjenjive.




Sveučilište u Rijeci na predstojećim će upisima budućim brucošima ponuditi 3.578 upisnih mjesta na 49 studijskih programa, a od toga 2.614 mjesta namijenjeno je redovitim studentima, 865 izvanrednim studentima te 99 mjesta studentima stranim državljanima izvan država članica EU-a, dok se državljani zemalja EU-a prijavljuju za upis u okviru upisnih kvota za redovite hrvatske studente. U ukupnoj upisnoj kvoti najviše participra Ekonomski fakultet koji planira upisati 590 brucoša, a slijedi Filozofski fakultet koji planira upis od 437 brucoša. Svega četiri upisna mjesta manje ima Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koji će upisati 433 studenta.


Razrađeni planovi


Pomorski je fakultet razradio plan upisa 391 brucoša, Tehnički fakultet njih 365, Pravni 330, a Medicinski fakultet njih 255 s tim da je najveći dio te kvote, 130 mjesta, namijenjeno integriranom sveučilišnom studiju medicine. Fakultet zdravstvenih studija planira pak upisati 200 brucoša, a Građevinski njih 160, dok na mjesto na Učiteljskom fakultetu može računati 120 budućih studenata. Akademija primijenjenih umjetnosti upisat će pak 50 brucoša, Odjel za informatiku 82, Odjel za matematiku 50, Odjel za biotehnologiju 48, Odjel za fiziku 37, dok će preddiplomski sveučilišni studij politehnike upisati 30 budućih studenata.