Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Krstarenje Mediteranom

foto Ultra luksuzni kruzer: "Silver Muse" ili čisti luksuz na 11 paluba

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 11. kolovoz 2017. u 22:14 2017-08-11T22:14:56+02:00

Ovaj novi kruzer ima kategoriju »ultra luxury« ili »butik brod« s osam vrhunskih restorana, ekskluzivnim kazalištem i tristotinjak posebno komfornih i luksuznih apartmana. Njegova izgradnja vrijedna je 125 milijuna američkih dolara

Jučer je u Rijeku, na Kontejnerski terminal Brajdica gdje je do 18 sati bio i vezan, uplovio brod namijenjen kružnim putovanjima »Silver Muse«. Uplovio je u 10 sati ujutro, a još od 9 je bio itekako vidljiv u riječkom akvatoriju dok je plovio prema privezištu.

Kako i ne bi sa svojom impotanznom dužinom od  213 metara, širinom od 26 metara, kapacitetom od 596 putnika koje opslužuje 411 članova posade. Skoro pa jedan na jedan. O kakvom je luksuzu riječ, govore podaci o velikom prostoru na brodu koji svaki putnik ima na raspolaganju za svoje potrebe te gotovo individualnu uslugu posluge.

G1008MG14

Podsjetimo na to da smo se prošle godine divili »Silver Cloudu«, prvom i najstarijem brodu ove luksuzne  kruzing  kompanije, a jučer nam je stigao, ali i isplovio, i novoizgrađeni, još luksuzniji brod »Silver Muse«. Ovaj kruzer ima kategoriju »ultra luxury« ili »butik brod« sa osam vrhunskih restorana, ekskluzivnim kazalištem i tristotinjak posebno komfornih i luksuznih apartmana smještenih na 11 paluba. Njegova izgradnja vrijedna je 125 milijuna američkih dolara.

Bogata klijentela

Ekskluzivni »Silver Muse« jučer je doplovio iz Venecije i na svom  dvanaestodnevnom putovanju dotaknut će luke Hvar, Dubrovnik, Kotor, Brindisi, Taorminu, Sorrento, Portoferrario (Elba), Portofino, Livorno i Monte Carlo. »Silver Muse« šesti je u nizu najavljenih kruzera koji će u ovogodišnjoj sezoni posjetiti riječku luku.

G1008MG5

Pripada brodarskoj kompaniji Silversea Cruises, a prošle je godine ova luksuzna brodarska kompanija prvi put uvrstila riječku luku u svoj itinerer posjetivši nas brodovima »Silver Cloud« i »Silver Spirit«.

Uobičajeno itinerer kruzera ove kompanije nudi luksuzna krstarenja Karibima, dok se ljeti vraća u Europu, upravo na Sredozemlje. Sve su popularnija i takozvana ekspedicijska putovanja, pa Silversea Cruises nudi i takvo iskustvo svojim putnicima na, za tu svrhu, posebno opremljenim brodovima.

G1008MG7

Brodarska kompanija Silversea Cruises sa sjedištem u Monaku osnovana je 1994. godine s idejom da bogatoj i zahtjevnijoj klijenteli, tijekom putovanja na brodovima u njihovom vlasništvu, omogući neograničeni luksuz.

Upravo u tu svrhu u talijanskom brodogradilištu Fincantieri u Genovi, u travnju ove godine dovršena je izgradnja devetog i najvećeg u nizu brodova u floti spomenute kompanije, i to upravo broda »Silver Muse«.

Put u nepoznato

Na Kontejnerskom terminalu Brajdica, gdje je »Silver Muse« uplovio i bio vezan, jučer je organizirana i uobičajena dobrodošlica u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke i Turističke zajednice Kvarner, koje su prezentirale turističku ponudu regije kao atraktivne destinacije za kružna putovanja. Putnike su na terminalu u isto vrijeme čekali autobusi kako bi se turisti uputili u razgledavanje regije, ali samo do 18 sati, jer ipak je riječ o kruzeru, koji se   nigdje ne zadržava dugo i istoga dana isplovljava. Razne turističke agencije nudile su svoje aranžmane, putnici su užurbano sišli s kruzera i da ne gube vrijeme brzo odlučivali gdje će i kako provesti vrijeme do 18 sati.

G1008MG8

Mlađahna putnica iz Saudijske Arabije odlučila se na rafting Krkom, a prije ulaska u autobus uspjela nam je reći da je za Hrvatsku čula zbog serije »Game of Thrones« čiji dio se snimao u Duborovniku.

 – To je najpopularnija serija u mom društvu i okruženju, i jedva čekam vidjeti Dubrovnik, kazala nam je.
Dvoje Amerikanaca, koji su sasvim sigurno već umirovljenici, odlučilo je ostati u Rijeci. Predstavnici TZG-a Rijeke pokazivali su im mapu i riječke znamenitosti, no odbili su muzeje i kulturne sadržaje, a odlučili se za gastro užitke.
 

Manje kruzera na Jadranu

Od početka godine do kraja lipnja hrvatskim Jadranom ostvareno je 236 kružnih putovanja stranih brodova, što je 52 putovanja ili 18,1 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je u lipnju zabilježeno 86 putovanja, 17,3 posto manje nego prošle godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Na tim brodovima u Hrvatsku su od siječnja do kraja lipnja došla 316.654 putnika ili 14,8 posto manje nego u istom razdoblju 2016. godine, a brodovi su na hrvatskom Jadranu ukupno boravili 519 dana ili 24,7 posto manje nego lani kada su boravili 689 dana.
Najviše su dolazili pod zastavom Malte (58), Bahama (54) i Italije (36). Najveći broj posjeta stranih brodova za kružna putovanja u prvih šest mjeseci ove godine imala je luka Dubrovnik – 183, a slijede splitska Luka (79) i Korčula (47). Najviše stranih brodova evidentiralo je prvi ulazak u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (65,7 posto), a potom u Splitsko-dalmatinskoj (16,5 posto). U lipnju, osim manjeg broja putovanja stranih brodova, zabilježeno je i manje brodskih putnika kao i manji broj dana boravka broda, također u odnosu na isti mjesec prošle godine. Tog je mjeseca registrirano 138.945 putnika, što je pad od 1,3 posto, te 172 dana boravka, 29,2 posto manje.

– Želimo neobavezno šetati i naći nekoliko dobrih restorana gdje ćemo probati vašu hranu, želimo pobati nešto baš hrvatsko, jer smo prvi put u vašoj zemlji, kazali su nam. Uspjeli smo uloviti i jednu Australku, koja nije prvi put u Hrvatskoj, prije dvije godine je bila u Dubrovniku, isto s kruzerom, a sad se odlučila na izlet u Istru, gdje će posjetiti i Hum. Neki su putnici s kruzera otišli i autobusom  koji je bez voznog reda, nego će ih voziti tamo gdje požele i kad požele, neki su otišli na Krk, neki su poželjeli vidjeti Trsatsku gradinu, a mnogi su išli u Opatiju.

15 najava

I ovogodišnji putnički promet u kruzing segmentu pripisuje se intenzivnom angažmanu povjerenstva u sastavu Lučke uprave Rijeka, Grada Rijeke i Turističkih zajednica Rijeke i Kvarnera koje je usmjereno na definiranje područja za prihvat kruzera, planiranje i provedbu konkretnih aktivnosti u smislu upravljanja destinacijom, marketinga i prodaje destinacije.

G1008MG1

 

– U Lučkoj upravi Rijeka za ovu godinu zaprimljeno je 15 najava dolazaka u riječku luku od strane devet različitih kruzing brodarskih kompanija. Zainteresiranost za riječku destinaciju u sezoni 2017. najavili su brodari čiji su brodovi već dolazili u riječku luku prošlih godina kao što su Thomson Cruises, Princess Cruises, Saga Cruises i Silversea, dok neki brodari kao Oceania Cruises, Regent Seven Seas Cruises, Viking Ocean Cruises, Croisi Europe i Holland American line prvi put svoje brodove upućuju u Rijeku. Najave dolazaka kruzera zaprimaju se već i za  2018. i 2019. godinu, kao što je uobičajeno u kruzing poslovanju, najavljuju iz Lučke uprave Rijeka.

G1008MG4

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu