Krstarenje Mediteranom

Ultra luksuzni kruzer: “Silver Muse” ili čisti luksuz na 11 paluba

Biljana Savić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Ovaj novi kruzer ima kategoriju »ultra luxury« ili »butik brod« s osam vrhunskih restorana, ekskluzivnim kazalištem i tristotinjak posebno komfornih i luksuznih apartmana. Njegova izgradnja vrijedna je 125 milijuna američkih dolara



Jučer je u Rijeku, na Kontejnerski terminal Brajdica gdje je do 18 sati bio i vezan, uplovio brod namijenjen kružnim putovanjima »Silver Muse«. Uplovio je u 10 sati ujutro, a još od 9 je bio itekako vidljiv u riječkom akvatoriju dok je plovio prema privezištu.


Kako i ne bi sa svojom impotanznom dužinom od  213 metara, širinom od 26 metara, kapacitetom od 596 putnika koje opslužuje 411 članova posade. Skoro pa jedan na jedan. O kakvom je luksuzu riječ, govore podaci o velikom prostoru na brodu koji svaki putnik ima na raspolaganju za svoje potrebe te gotovo individualnu uslugu posluge.



Podsjetimo na to da smo se prošle godine divili »Silver Cloudu«, prvom i najstarijem brodu ove luksuzne  kruzing  kompanije, a jučer nam je stigao, ali i isplovio, i novoizgrađeni, još luksuzniji brod »Silver Muse«. Ovaj kruzer ima kategoriju »ultra luxury« ili »butik brod« sa osam vrhunskih restorana, ekskluzivnim kazalištem i tristotinjak posebno komfornih i luksuznih apartmana smještenih na 11 paluba. Njegova izgradnja vrijedna je 125 milijuna američkih dolara.


Bogata klijentela




Ekskluzivni »Silver Muse« jučer je doplovio iz Venecije i na svom  dvanaestodnevnom putovanju dotaknut će luke Hvar, Dubrovnik, Kotor, Brindisi, Taorminu, Sorrento, Portoferrario (Elba), Portofino, Livorno i Monte Carlo. »Silver Muse« šesti je u nizu najavljenih kruzera koji će u ovogodišnjoj sezoni posjetiti riječku luku.



Pripada brodarskoj kompaniji Silversea Cruises, a prošle je godine ova luksuzna brodarska kompanija prvi put uvrstila riječku luku u svoj itinerer posjetivši nas brodovima »Silver Cloud« i »Silver Spirit«.


Uobičajeno itinerer kruzera ove kompanije nudi luksuzna krstarenja Karibima, dok se ljeti vraća u Europu, upravo na Sredozemlje. Sve su popularnija i takozvana ekspedicijska putovanja, pa Silversea Cruises nudi i takvo iskustvo svojim putnicima na, za tu svrhu, posebno opremljenim brodovima.



Brodarska kompanija Silversea Cruises sa sjedištem u Monaku osnovana je 1994. godine s idejom da bogatoj i zahtjevnijoj klijenteli, tijekom putovanja na brodovima u njihovom vlasništvu, omogući neograničeni luksuz.


Upravo u tu svrhu u talijanskom brodogradilištu Fincantieri u Genovi, u travnju ove godine dovršena je izgradnja devetog i najvećeg u nizu brodova u floti spomenute kompanije, i to upravo broda »Silver Muse«.


Put u nepoznato


Na Kontejnerskom terminalu Brajdica, gdje je »Silver Muse« uplovio i bio vezan, jučer je organizirana i uobičajena dobrodošlica u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke i Turističke zajednice Kvarner, koje su prezentirale turističku ponudu regije kao atraktivne destinacije za kružna putovanja. Putnike su na terminalu u isto vrijeme čekali autobusi kako bi se turisti uputili u razgledavanje regije, ali samo do 18 sati, jer ipak je riječ o kruzeru, koji se   nigdje ne zadržava dugo i istoga dana isplovljava. Razne turističke agencije nudile su svoje aranžmane, putnici su užurbano sišli s kruzera i da ne gube vrijeme brzo odlučivali gdje će i kako provesti vrijeme do 18 sati.



Mlađahna putnica iz Saudijske Arabije odlučila se na rafting Krkom, a prije ulaska u autobus uspjela nam je reći da je za Hrvatsku čula zbog serije »Game of Thrones« čiji dio se snimao u Duborovniku.


 – To je najpopularnija serija u mom društvu i okruženju, i jedva čekam vidjeti Dubrovnik, kazala nam je. Dvoje Amerikanaca, koji su sasvim sigurno već umirovljenici, odlučilo je ostati u Rijeci. Predstavnici TZG-a Rijeke pokazivali su im mapu i riječke znamenitosti, no odbili su muzeje i kulturne sadržaje, a odlučili se za gastro užitke. 


Od početka godine do kraja lipnja hrvatskim Jadranom ostvareno je 236 kružnih putovanja stranih brodova, što je 52 putovanja ili 18,1 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je u lipnju zabilježeno 86 putovanja, 17,3 posto manje nego prošle godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS). Na tim brodovima u Hrvatsku su od siječnja do kraja lipnja došla 316.654 putnika ili 14,8 posto manje nego u istom razdoblju 2016. godine, a brodovi su na hrvatskom Jadranu ukupno boravili 519 dana ili 24,7 posto manje nego lani kada su boravili 689 dana. Najviše su dolazili pod zastavom Malte (58), Bahama (54) i Italije (36). Najveći broj posjeta stranih brodova za kružna putovanja u prvih šest mjeseci ove godine imala je luka Dubrovnik – 183, a slijede splitska Luka (79) i Korčula (47). Najviše stranih brodova evidentiralo je prvi ulazak u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (65,7 posto), a potom u Splitsko-dalmatinskoj (16,5 posto). U lipnju, osim manjeg broja putovanja stranih brodova, zabilježeno je i manje brodskih putnika kao i manji broj dana boravka broda, također u odnosu na isti mjesec prošle godine. Tog je mjeseca registrirano 138.945 putnika, što je pad od 1,3 posto, te 172 dana boravka, 29,2 posto manje.


– Želimo neobavezno šetati i naći nekoliko dobrih restorana gdje ćemo probati vašu hranu, želimo pobati nešto baš hrvatsko, jer smo prvi put u vašoj zemlji, kazali su nam. Uspjeli smo uloviti i jednu Australku, koja nije prvi put u Hrvatskoj, prije dvije godine je bila u Dubrovniku, isto s kruzerom, a sad se odlučila na izlet u Istru, gdje će posjetiti i Hum. Neki su putnici s kruzera otišli i autobusom  koji je bez voznog reda, nego će ih voziti tamo gdje požele i kad požele, neki su otišli na Krk, neki su poželjeli vidjeti Trsatsku gradinu, a mnogi su išli u Opatiju.


15 najava


I ovogodišnji putnički promet u kruzing segmentu pripisuje se intenzivnom angažmanu povjerenstva u sastavu Lučke uprave Rijeka, Grada Rijeke i Turističkih zajednica Rijeke i Kvarnera koje je usmjereno na definiranje područja za prihvat kruzera, planiranje i provedbu konkretnih aktivnosti u smislu upravljanja destinacijom, marketinga i prodaje destinacije.
 


– U Lučkoj upravi Rijeka za ovu godinu zaprimljeno je 15 najava dolazaka u riječku luku od strane devet različitih kruzing brodarskih kompanija. Zainteresiranost za riječku destinaciju u sezoni 2017. najavili su brodari čiji su brodovi već dolazili u riječku luku prošlih godina kao što su Thomson Cruises, Princess Cruises, Saga Cruises i Silversea, dok neki brodari kao Oceania Cruises, Regent Seven Seas Cruises, Viking Ocean Cruises, Croisi Europe i Holland American line prvi put svoje brodove upućuju u Rijeku. Najave dolazaka kruzera zaprimaju se već i za  2018. i 2019. godinu, kao što je uobičajeno u kruzing poslovanju, najavljuju iz Lučke uprave Rijeka.