Ovo postaje sve veći problem:

Uljanik ne pušta tanker ‘Santiago’ u Rijeku: Puljani traže svoj milijun, a iz riječkog škvera “posudili” 500 mil.

Orjana Antešić

Sve neizvjesniji datum povratka »Santiaga« / Foto Goran KOVAČIĆ/PIXSELL

Sve neizvjesniji datum povratka »Santiaga« / Foto Goran KOVAČIĆ/PIXSELL

U Puli su zauzeli stav da »3. maj« mora u cijelosti u idućih četiri, a najviše šest mjeseci podmiriti čitav dug za vez i skladištenje opreme, koji se penje iznad milijun kuna. Pritom kao argument imaju odredbe stečajnog zakona



RIJEKA  Riječko brodogradilište dosad je platilo oko 700.000 kuna na pripreme za tegalj poluzavršenog tankera »Santiago« koji Odbor vjerovnika i stečajni upravitelj Uljanik brodogradilišta ne puštaju s pulskog veza.


U Puli, ali očito i Ministarstvu financija, s obzirom na to da njihov predstavnik predsjeda Odborom vjerovnika, zauzeli su nepopustljiv stav da »3. maj« mora u cijelosti u narednih četiri, a najviše šest mjeseci podmiriti cjelokupni dug za vez i skladištenje opreme za ovaj tanker, koji se penje iznad milijun kuna. I pritom kao argument imaju odredbe stečajnog zakona.


Upravo je nevjerojatno koliko se pitanje oko ovog trećemajskog broda zakompliciralo. Realno gledajući, Odbor vjerovnika i stečajni upravitelj pulskog škvera Loris Rak samo se striktno pridržavaju zakonskih propisa.




Međutim, od male grudice snijega problem je sada postao lavina pred kojom uzmiču i HBOR i Ministarstvo financija pristanu li da Uljanik brodogradilište u stečaju stavi hipoteku prvog reda na »Santiago«, kao osiguranje da će »3. maj« podmiriti taj dug s istekom ožujka iduće godine. Upravo su na taj poluzavršeni tanker Ministarstvo financija i HBOR stavili hipotekarni zalog za onaj prvi kredit od 150 milijuna kuna, koji je »3. maju« odobren za ponovno pokretanje proizvodnje.


Edi Kučan / Foto Marko GRACIN


Edi Kučan / Foto Marko GRACIN



Naplata veza


Sada ispada da bi zbog duga od oko 200.000 kuna, koliko iznose troškovi skladištenja opreme i materijala za »Santiago«, a koji nisu pokriveni pomorskim privilegijem koji već postoji nad tim brodom zbog troškova vezarine, Uljanik brodogradilište u stečaju trebalo u u određenom trenutku dobiti prioritet sa svojim založnim pravom, i pred HBOR-om i pred Ministarstvom financija.


Grudica snijega počela se kotrljati u trenutku otvaranja stečaja nad pulskim škverom, kada je stečajni upravitelj Loris Rak, opet pozivajući se na svoju dužnost, odlučio početi naplaćivati vez i sve ostale troškove »3. maju« za njihov brod. Koji je, podsjetimo još jednom, još prije gotovo četiri godine iz Rijeke otegljen u Pulu gdje se trebao završiti i isporučiti kupcu, ali se tamo na toj novogradnji nije učinilo ništa.


Ma koliko da su se u »3. maju« ljutili na iznose koje im je počeo fakturirati stečajni upravitelj Loris Rak, direktor Edi Kučan u srpnju potpisuje sporazume o poslovnoj suradnji kojima je reguliran obračun troškova veza za »Santiago« i skladištenja pripadajuće opreme. Međutim, Odbor vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju, pozivajući se na Stečajni zakon, potom odbija da se na glavninu tog duga stavi dvogodišnji moratorij, kao što se to učinilo s potraživanjima trećemajskih kooperanata i dobavljača. Nakon nekoliko krugova prepiski i prijedloga jedne i druge strane kako to riješiti, sada se već došlo u fazu da se dlaka počela cijepati na pola.



Direktor »3. maja«, Edi Kučan ponavlja da riječko brodogradilište trpi veliku štetu zbog zadržavanja »Santiaga« na kojem bi trećemajci već naveliko radili s obzirom na to da dobar dio opreme i materijala za ovu novogradnju postoji odranije. Brod je bio spreman za tegalj prema Rijeci još 23. listopada, pri čemu valja reći i da svaki mjesec nosi zaračunavanje novih 130.000 kuna troškova za vez, rekli su nam u riječkom brodogradilištu, istom onom kojemu su revizori 516 milijuna kuna pozajmica pulskom škveru morali staviti u čisti gubitak jer ih »trećemajci« nikad neće vidjeti.



Loptica vraćena


Kako doznajemo od Kučana, zadnji njihov prijedlog koji je išao prema Puli bio je da će riječko brodogradilište 15 posto duga platiti odmah, a ostatak regulirati do isteka promorskog privilegija na »Santiagu« koji istječe u svibnju iduće godine. Međutim, Odbor vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju kojim, podsjetimo, predsjeda predstavnica Ministarstva financija, ponovno je vratilo lopticu nazad, tražeći upis hipoteke na »Santiagu«.


U »3. maju«, kako doznajemo, izrazito su neskloni stavljanju bilo kakve dodatne hipoteke na taj brod, tim više što su u procesu pregovora s potencijalnim kupcima ovog tankera.


Po pitanju same hipoteke, Odbor vjerovnika pulskog škvera ponudio je, ako bi se to tako moglo reći, da do konca ožujka iduće godine bude upisana kao treća po redoslijedu s time da onda, ako dotad »3. maj« ne podmiri cjelokupni dug, postaje prva po redoslijedu naplate.


Direktor »3. maja« Edi Kučan jučer je kazao da se nada da će na kraju ipak razum prevladati te da Odbor vjerovnika neće ustrajavati na ovakvim instrumentima osiguranja. Prema Kučanovim riječima, pomorski privilegij koji Uljanik brodogradilište u stečaju ima nad »Santiagom« trebao bi biti dovoljan zalog da će riječko brodogradilište podmiriti tu svoju obvezu. Međutim, stečajni upravitelj Loris Rak prenosi da Odbor vjerovnika pulskog škvera tako ne misli, između ostalog i zbog činjenice da skladištenje nije niti obuhvaćeno privilegijem.