Mentalfest

Ulični dan kod Konta: ‘Možeš ako misliš da možeš’

Slavica Kleva

Ulični dan kod Konta

Ulični dan kod Konta

Riječ je o nastavku aktivnosti koje se tijekom cijelog ovog tjedna održavaju na više riječkih lokacija posvećenih mentalnom zdravlju u okviru Mentalfesta koji se ove godine odvija pod zajedničkim nazivnikom »Prevencija suicida«



RIJEKA Povezati naše zajednice s javnošću, sa svim dionicima društva, a sve kako bismo unaprijedili mentalno zdravlje, uvjetno rečeno, nacije, kazala nam je Alenka Vondra Butigan, terapeut i voditelj Odjela za usluge u zajednici i psihosocijalnu podršku u Domu za odrasle Turnić na jučer održanom Uličnom danu kod Konta, izložbi radova korisnika usluga Doma Turnić, Udruge Vida i Psihijatrijske bolnice Lopača.


Riječ je o nastavku aktivnosti koje se tijekom cijelog ovog tjedna održavaju na više riječkih lokacija posvećenih mentalnom zdravlju u okviru Mentalfesta koji se ove godine odvija pod zajedničkim nazivnikom »Prevencija suicida«.


– Htjeli smo pokazati našim sugrađanima što rade naši korisnici, odnosno stanari, njih 65 stalnih korisnika Doma Turnić i preostalih 38 korisnika u stambenim zajednicama, osobe koje žive same, ali sa stručnom podrškom koja im je potrebna. Naši su korisnici u dobi od 18 godina života do starije životne dobi. Svi oni imaju bolest s iskustvima mentalnih teškoća. Cilj nam je pokazati i javnosti objasniti da je tanka linija između potreba za podrškom bilo koje ustanove te pravovremeno dati podršku ili pomoć kojom se može spriječiti ili barem odgoditi institucionalni oblik liječenja. I zato, ako smo povezani, možemo unaprijediti mentalno zdravlje, kazala je Vondra Butigan.




Stoga je zanimljivo bilo vidjeti izložene primjerke radova korisnika spomenutih domova, bolnice i udruga. Bilo je tu oslikanih platnenih ekoloških vrećica, izrađenih glazbenih instrumenata, izrađenih zajedničkih murala, ulje kantariona koje su štićenici brali i macerirali te pohranili u bočice, lavanda u krpenim vrećicama.


Fotografirale su se tetovaže i pričalo o njima, zašto i kako su nastale, izrađivali su se bedževi, bilo je tu lijepih sjenila za lampe, različitog ručno izrađenog nakita, jednom riječju, izreka Normana Vincenta Peale »Možeš ako misliš da možeš«, objedinjuje sva nastojanja da se osobe s mentalnim bolestima mogu kreativno izražavati.