Integracija slabovidnih

Udruga ‘..i djeci s ljubavlju’ rješenje vidi u taktilnim površinama

Ljiljana Hlača

S pressice Udruge »...i djeci s ljubavlju« / Snimio Sergej DRECHSLER

S pressice Udruge »...i djeci s ljubavlju« / Snimio Sergej DRECHSLER

Integracija je moguća izdradom taktilnih površina koje pružaju lakšu orijentaciju u prostoru, smatraju u Udruzi. Budući da se izvode reljefnom obradom površine, slijepe i slabovidne osobe ih mogu osjetiti kroz obuću ili dodir bijelim štapom



RIJEKA Udruga »…i djeci s ljubavlju« pozvala je danas sve obveznike Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina građanima s invaliditetom i smanjene pokretljivosti da osiguraju integraciju slijepih, slabovidnih i osoba smanjene pokretljivosti izradom arhitektonskih rješenja koje će omogućiti bolju pristupačnost građevinama za javnu namjenu pa time i sadržajima i uslugama koje one nude.


Provedba Pravilnika je manjkava, stoga ova skupina ljudi i dalje nema pristup mnogim objektima te živi životom građana drugog reda.   


Integracija je moguća izdradom taktilnih površina koje pružaju lakšu orijentaciju u prostoru, smatraju u Udruzi. Budući da se izvode reljefnom obradom površine, slijepe i slabovidne osobe ih mogu osjetiti kroz obuću ili dodir bijelim štapom.




Uz taktilne površine uvijek idu i orijentacijski planovi za kretanje po građevini i donose važne podatke o detaljima kao što su položaj stepenica ili lifta, ulaz ili izlaz iz zgrade i slično, dok su važne informacije otisnute i na Braillevom pismu. Gdje je moguće, sve to može biti popraćeno i posebnom mobilnom aplikacijom.