Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Integracija slabovidnih

Udruga '..i djeci s ljubavlju' rješenje vidi u taktilnim površinama

S pressice Udruge »...i djeci s ljubavlju« / Snimio Sergej DRECHSLER
S pressice Udruge »...i djeci s ljubavlju« / Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 28. veljača 2018. u 19:45 2018-02-28T19:45:56+01:00

Integracija je moguća izdradom taktilnih površina koje pružaju lakšu orijentaciju u prostoru, smatraju u Udruzi. Budući da se izvode reljefnom obradom površine, slijepe i slabovidne osobe ih mogu osjetiti kroz obuću ili dodir bijelim štapom

RIJEKA Udruga »...i djeci s ljubavlju« pozvala je danas sve obveznike Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina građanima s invaliditetom i smanjene pokretljivosti da osiguraju integraciju slijepih, slabovidnih i osoba smanjene pokretljivosti izradom arhitektonskih rješenja koje će omogućiti bolju pristupačnost građevinama za javnu namjenu pa time i sadržajima i uslugama koje one nude.

Provedba Pravilnika je manjkava, stoga ova skupina ljudi i dalje nema pristup mnogim objektima te živi životom građana drugog reda.   

Integracija je moguća izdradom taktilnih površina koje pružaju lakšu orijentaciju u prostoru, smatraju u Udruzi. Budući da se izvode reljefnom obradom površine, slijepe i slabovidne osobe ih mogu osjetiti kroz obuću ili dodir bijelim štapom.

Uz taktilne površine uvijek idu i orijentacijski planovi za kretanje po građevini i donose važne podatke o detaljima kao što su položaj stepenica ili lifta, ulaz ili izlaz iz zgrade i slično, dok su važne informacije otisnute i na Braillevom pismu. Gdje je moguće, sve to može biti popraćeno i posebnom mobilnom aplikacijom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.