Osam godina volontiranja

Udruga Portić: Traže se nove tete i barbe pričalice za Dječju bolnicu Kantrida

Ingrid Šestan Kučić

Projekt »Tete i barbe pričalice« dobio široku podršku / Snimio Ivica TOMIĆ

Projekt »Tete i barbe pričalice« dobio široku podršku / Snimio Ivica TOMIĆ

Novi seminar za volontere bit će održan 10., 11. i 12. listopada, a jedini uvjet kojeg kandidati moraju ispunjavati je navršenih 16 godina



RIJEKA  Osmu godinu zaredom projekt »Pripovjedač/ica priča djeci za laku noć« provodi se u Dječjoj bolnici Kantrida, a novi seminar za volontere bit će održan 10., 11. i 12. listopada – najavila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare doc.dr. Maja Opašić iz Udruge Portić. 


Dodajući kako zainteresirani novi volonteri prijavnicu mogu pronaći na mrežnim stranicama Udruge, Opašić je napomenula da je jedini uvjet koji kandidati moraju ispunjavati – navršenih 16 godina. Projekt, koji je poznatiji pod nazivom »Tete i barbe pričalice« doprinosi ublažavanju negativnih posljedica hospitalizacije djece, a provodi se na način da educirani volonteri svake večeri svojim pričama djeci uljepšavaju i olakšavaju boravak u bolnici, o čemu svjedoče izrazito pozitivne reakcije djece, roditelja i medicinskoga osoblja.


Riječ je o projektu koji je povezao znanost, zdravstvo, lokalnu zajednicu, neprofitni sektor i kulturu.




– Prošle smo godine imali pedesetak novih volonera, a podršku inicijativi pružaju i Grad Rijeka, Klinički bolnički centar – Dječja bolnica Kantrida, Gradska knjižnica, Filozofski fakultet te Ministarstvo zdravlja. Svaki volonter dobiva besplatno članstvo u Gradskoj knjižnici te mogućnost posudbe duplog broja knjiga, kazala je Opašić.


Podršku inicijativi jučer su pružile i pročelnica županijskog Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač te Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat, a uz najavu potrage za novim tetama i barbama pričalicama, najavljeno je i skoro objavljivanje te predstavljanje monografije »Portić – sigurna lučica dječjih srca« koja izlazi povodom 10. obljetnice djelovanja Portića.


Monografija će biti predstavljena na proslavi obljetnice 26. listopada u 18 sati u Gradskoj vijećnici.