Sjećanje na holokaust

Učenici OŠ Škurinje na Židovskom groblju na Kozali posadili šafrane

Sanja Gašpert

Programi u povodu Dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti su organizirani u svim riječkim školama



RIJEKA  Učenici osmih razreda i zbor Osnovne škole Škurinje su na Židovskom groblju na Kozali, četvrtu godinu za redom, održali prigodan program u povodu Dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti, koji su pripremile učiteljice Nevenka Ilić, Svjetlana Kraljić i Magdalena Tomić Mijatović.


Kako je tom prigodom kazala učiteljica Nevenka Ilić, program se održava u okviru međunarodnog Projekta Šafran – Irske zaklade za poučavanje o holokaustu koji se provodi u ovoj riječkoj školi, a u suradnji sa Židovskom općinom Rijeka.



Istaknula je kako se učenici uključuju u ovaj projekt s temama koje su primjerene njihovoj životnoj dobi. Učenici su izveli povijesno-glazbeno-poetski recital »Vjerujem u ljubav«, posadili šafrane, a umjesto u svijetu uobičajenog rezanog cvijeća ili cvijeća u teglama, kao znak posjeta pokojnikovu grobu donijeli su mali kamen, koji su položili na spomenik holokaust.




Događaju su prisustvovali i rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević, koji je čitao Kadiš, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i članovi Židovske općine Rijeka. Gradonačelnik Obersnel tom je prigodom kazao kako je, ono što je važnije i od samog prisjećanja na žrtve holokausta, »upućivanje opomene svima nama koji živimo u ovom čudnom svijetu, u kojem se neke stvari iz povijesti žele zaboraviti ili se o njima ne želi govoriti, a potrebno je podsjećati na njih kako se ne bi ponovile«.



– Jedna od takvih je i holokaust, ali i svaki drugi oblik ugrožavanja ljudskih prava i tolerancije, nepravda, nasilje i slično. Na nepravdu, zločin i nasilje treba reagirati odmah kada se uoče, jer to je jedini način da ih se kroz postupke uređene države sankcionira. Važno je ulagati u proces obrazovanja kako bi mladi ljudi znali povijest, jer jedino znanjem se može boriti protiv neistina i laži, kazao je Obersnel, dodajući kako se programi u povodu Dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti danas održavaju u svim riječkim školama.


U Rijeci danas živi svega 120 Židova, što je znatno manje nego početkom Drugog svjetskog rata, kada su činili desetinu riječkog stanovništva.