Subotnja špica

USPJELA VELIKA AKCIJA Darivatelji krvi na Korzu čekali po sat vremena kako bi dali krv

P. N.

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Tijekom cijeloga jutra ispred Malog salona pružala se kolona humanista, koji su se odazvali humanom pozivu



Riječani su još jednom pokazali svoju humanost odazvavši se u velikom broju velikoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi, koju je u prostorijama Malog salona na riječkom Korzu organiziralo Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije u suradnji sa svim gradskim društvima Crvenog križa PGŽ-a. Tijekom cijeloga jutra ispred Malog salona pružala se kolona humanista, koji su se odazvali humanom pozivu.


U Zavodu za transfuziologiju KBC Rijeka kažu da je prikupljeno dovoljno doza, a darivatelji su zbog velikog interesa  morali čekati i po sat vremena kako bi dali krv.


Prema riječima ravnateljice Društva Crvenog križa PGŽ-a Vesne Čavar, dr. med., zajednička akcija darivanja krvi rezultat je nastojanja da se u mjesecu kolovozu, kada su potrebe za krvlju uobičajeno velike, a broj akcija na terenu malen, udruže snage u nastojanjima da sve potrebe za krvlju budu uspješno zadovoljene. Predsjednica Društva Crvenog križa PGŽ-a Karin Kuljanić kazala je kako su Riječani još jednom pokazali da ih ništa ne može spriječiti kada treba sudjelovati u akcijama kojima se pomaže drugima, pa tako ni vrućina i sparina koje su vremenski obilježile dan.




– Najvažnije je da se okupimo i pokažemo humanost, da ovom i sličnim akcijama na terenu obnovimo zalihe krvi koje su na donjim granicama, posebice A+, O+ i A-. Pozvala bih ovom prilikom mlade kao i one koji nikada nisu darivali krv da dođu, jer svi smo mi potencijalni korisnici zdravstvenih usluga i nikada ne znamo kome od nas krv može zatrebati, kazala je Kuljanić.



Ispred Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, koje je dalo logističku potporu akciji, novinarima se obratio predsjednik Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi Ivo Vidotto, koji je kazao kako će akcija biti vrlo uspješna te kako očekuje da će biti prikupljeno planiranih pedesetak doza krvi, a možda i više, jer je u samo prvih sat vremena krv darivalo petnaestak darivatelja, iako je interes bio i veći, ali neki su odbijeni zbog zdravstvenih razloga.


– Uz samu akciju danas na Korzu i promoviramo dobrovoljno davalaštvo krvi čime želimo potaknuti građane da daruju krv, posebno u ovim ljetnim mjesecima, iako je krv potrebna tijekom cijele godine. Cilj nam je povećati broj dobrovoljnih darivatelja krvi, iako je Rijeka u samom vrhu po broju, a i Primorsko-goranska županija visoko kotira. Taj postotak je u Hrvatskoj manje od pet posto, naime toliko ljudi na godinu daruje krv, a pretpostavlja se da bi ih to moglo učiniti više od 50 posto. Stanje zaliha na našem Zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka mijenja se iz dana u dan, jer nekada se dogodi teška saobraćajna nesreća koja zahtijeva operativne zahvate i potroše se znatne količine krvi. Srećom Rijeka nije, poput nekih drugih gradova, bilježila ljetne nestašice ove godine, ali mi smo stalno u stanju pripravnosti i svako jutro kontaktiramo s riječkim Zavodom da vidimo kakva je situacija, kazao je Vidotto.