Spomenička renta

UŠMINKAVANJE RIJEKE Ove godine novo ruho dobiva pet riječkih zgrada

Ljiljana Hlača

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Novu fasadu i krovišta dobit će građevine na adresama Antona Dalmatina 7, Pavla Rittera Vitezovića 5, Ulici Šime Ljubića 4, Ulici Ante Starčevića 2 i Ulici Vjenceslava Novaka 18. A u obnovi i obložene skelama su već zgrade na Trgu sv. Barbare i ona na Pomeriju 18



RIJEKA Tek što je skinuta skela sa zgrade u Užarskoj 15 u središtu grada, skelom se omotala već druga: ona na Korzu 6, koja ima pročelje i na Trgu svete Barbare. Istovremeno od rujna lanjske godine u obnovi je građevina na Pomeriju 18. Sve su to objekti koji se ušminkavaju ili su se ušminkali zahvaljujući samo jednom – sredstvima prikupljenima iz spomeničke rente.


Jedno je sigurno, spomenička renta nekome danak, a nekome šansa da popravi stanje svoje imovine. No, povrh svega prilika da se uljepša centar grada osobito zgrade koje imaju spomeničku vrijednost.



Sljedeće godine izvodila bi se sanacija na zgradama Gnambova 2, Laginjina 19, Verdijeva 5 i Trpimirova 5. Za Rijeku je svakako zanimljiva zgrada na adresi Laginjina 19 ili popularno zvana Casa Nave (kuća brod) koja ima spomeničku vrijednost. Ova građevina izgrađena je 1937. godine prema projektu poznatog arhitekta Nerea Baccija, inače pripadnika glasovite Gruppe 7.





Predugovori


Kako saznajemo iz Odjela gradske uprave za kulturu, tijekom ove godine po ovom programu novo ruho i krovišta dobit će još pet zgrada. Riječ je o adresama – Antona Dalmatina 7, Pavla Rittera Vitezovića 5, Šime Ljubića 4, Ante Starčevića 2 i Vjenceslava Novaka 18. – Grad Rijeka s predstavnicima ovih zgrada sklopio je Predugovore o sufinanciranju programa sanacije i obnove pročelja i krovova, a navedene zgrade moći će započeti s radovima nakon što prikupe svu potrebnu dokumentaciju koja je potrebna da bi s Gradom Rijekom sklopili Ugovore o sufinanciranju programa sanacije i obnove pročelja i krovova, saznajemo od Odjela gradske uprave za kulturu. – Interes po pozivu svaki put je sve izraženiji. Za period 2019./2020. pristiglo je čak 40 zahtjeva. To je znak da su građani prepoznali ovaj program, da se sve više udružuju i da se promijenila svijest o nekretnini u kojoj žive. Novost je ta da izvođači više ne moraju imati licencu za obavljanje radova na kulturnom dobru, a to je olakšalo posao suvlasnicima, naglasili su u Odjelu gradske uprave za kulturu. Ako bi se za sve ove spomenute adrese po prijavama realizirala potrebna sredstva za ukupnu realizaciju za 2019. i 2020. godinu po renti, dosegnut će cifru od šest i pol milijuna kuna. Iz sredstava spomeničke rente obnova se može sufinancirati u 50 postotnom iznosu za građevine smještene unutar A zone ili građevine koja je pojedinačno registrirana kao kulturno dobro te u 40 postotnom iznosu za građevinu smještenu unutar B zone ili C zone. Tako u zgradi Pomerio 18 Grad Rijeka sudjeluje s 40 posto u zahvatu, a to je 558.690 kuna, dok cijeli projekt iznosi milijun 396.725 kuna. U sanaciji zgrade na adresi Korzo 6 Grad Rijeka participira s 50 posto, a to nije zanemarivo. Pretočeno u brojke suvlasnicima se pomaže s više od pola milijuna kuna, točnije riječ je o 679.473 kuna, dok je ukupni iznos sanacije ove zgrade 1.358.941 kuna. Korzo 6 uređivat će se do kraja svibnja.


Cjelokupni izgled šetnice to jest Korza bit će potpun kada se napokon skine skela sa zgrade stare pošte, koja se uređuje kroz privatnu investiciju. Kako saznajemo od Konzervatorskog odjela u Rijeci, investitor planira okončati radove do ljeta, a za dva tjedna krenut će se s fasadom (boja pročelja se još definira) kao i obnovom pronađenih oslika koje se nalaze na stropovima u prizemlju ove građevine, a koji su bili desetljećima prekriveni. Riječ je o florističkoj dekoraciji s geometrijskim elementima.



Sedam poziva


Ovaj program se provodi još od 2007. godine i do kraja 2018. godine iz sredstava spomeničke rente za tu namjenu, temeljem sedam javnih poziva utrošeno je ukupno 20.251.215 kuna, a novo je ruho dobilo više od 50 građevina na području Urbanističke cjeline Grada Rijeke. Sve te zgrade bit će obuhvaćene i izložbom koja se planira za proljeće i koja će biti postavljena u panoima postavljenima na Korzu.Treba naglasiti da ima zgrada koje prođu na javnom pozivu, ali u međuvremenu odustanu. Razlozi mogu biti razni, no najčešće je riječ o nemogućnosti da se zatvori financijska konstrukcija. Tako je za period od 2017./2018. odustalo osam zgrada.