Maršalovi borovi

UREĐENJE KASTAVSKOG PARTIZANA Posječeno “88 stabala za druga Tita”, koja su zaklanjala pogled na spomenik

Andrej Petrak

Imapozantni 14 metara visok spomenik dobit će novi zeleni okvir  / snimio V. KARIUZA

Imapozantni 14 metara visok spomenik dobit će novi zeleni okvir / snimio V. KARIUZA

Rušenje stabala izazvalo različite reakcije u Kastvu, a u gradskoj upravi pojašnjavaju da su ta stabla prema originalnom projektu trebala biti patuljasti borovi. No takvi nisu posađeni, već su tijekom godina izrasli u visoke borove, koji su u potpunosti zaklonili pogled na veliku skulpturu



Impozantan, čak 14 metara visok spomenik Partizanu u Rubešima za 55. obljetnicu postavljanja, što u Gradu Kastvu namjeravaju svečano obilježiti sljedeće godine, bit će ukrašen novim krajobraznim uređenjem, čije je idejno rješenje pripremio Mjesni odbor Rubeši.


Prva faza uređenja počela je rušenjem okolnih stabala, njih 88 svojedobno posađenih za 88 godina Maršala Tita. Rušenje stabala izazvalo je različite reakcije u Kastvu, a u gradskoj upravi pojašnjavaju da su spomenuta stabla prema originalnom projektu trebala biti patuljasti borovi. No takvi nisu posađeni, već su tijekom godina izrasli u visoke borove, koji su u međuvremenu u potpunosti zaklonili pogled na ovu veliku skulpturu koja je dominirala okolicom.



Veliki spomenik, nijemi stražar koji bdije nad liburnijskim krajem s vidikovca ponad Opatijske rivijere, nastao je prema ideji riječkog akademskog kipara Vinka Matkovića. U njegovo podizanje i uređenje spomen-područja kastavski zidari, klesari i brojni stanovnici Kastva uložili su čak tri tisuće sati dobrovoljnog rada. Partizana je 1963. godine podigao narod Rubeša, Dolčića, Tometića i Ćikovića, u spomen poginulima u Drugom svjetskom ratu. Uz stepenice koje vode do Partizana postavljene su ploče s imenima svih palih za slobodu od okupatorske ruke. Postavljeno je 55 stepenica za pedeset i pet poginulih u Narodnooslobodilačkoj borbi. Na spomen-ploči, postavljenoj pod nogama i puškom Partizana postavljen je natpis: »Prolazniče! Pogledaj more, planinu, kamenje. Kućice i u njima ljude… Ovdje se rodila misao otpora: ‘Na kamenu – za kamen’«.





– Mjesni odbor Rubeši naručio je idejno rješenje uređenja spomenika, a Grad je odlučio krenuti u sanaciju i uređenje okoliša spomenika, jer se sljedeće godine slavi velika obljetnica najvećeg spomenika Narodno-oslobodilačkoj borbi u Kastvu. Prvu fazu čini uklanjanje stabala, od kojih su se neka već bila i suha, pa je bila realna prijetnja da će se urušiti. Krenut ćemo dalje s hortikulturnim uređenjem okoliša spomenika, kako bi sve bilo spremno za 55. obljetnicu, a u planu je i uređenje dječjeg igrališta kako bi »Partizan« postao mjestom druženja, objasnio je gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.


Vijeće MO Rubeši još krajem 2016. godine odlučilo je o izradi idejnog projekta krajobraznog uređenja zelene površine i sadnje novih sadnica na kompleksu Partizan u Rubešima. Ovlaštena krajobrazna arhitektica Zrinka Brajan izašla je na teren i napravila idejni projekt sa stručnim smjernicama, koje olakšavaju uređenje tog kompleksa.


Mjesni odbor Gradu je predložio piljenje svih borova do nivoa zemlje. Idejnim rješenjem predviđa se istaknuti spomenik u prvi plan, a piljenjem borova ujedno se smanjuje mogućnost erozije tla, kao i smanjenje troškova vađenja visoke vegetacije i nove zemlje za jame nastale vađenjem vegetacije.


MO Rubeši sugerira uklanjanje sve postojeće visoke vegetacije, jer, kažu, sva vegetacija pa i ona u zoni parkirališnog prostora suha je i neugledna. Ujedno su predložili sadnju druge niske vegetacije od one predviđene. Uz stepenice koje vode prema spomeniku predviđena je lovor višnja, koja je jako osjetljiva na pepelnicu i traži značajno održavanje i zalijevanje, pa su predložili sadnju samoodržive vegetacije poput lavande ili ružmarina.


– U sklopu uređenja donjeg dijela spomeničkog kompleksa, voljeli bismo na gornji dio postaviti dva do tri igrala i četiri klupice te taj naš najveći spomenik antifašističke borbe u Kastvu urediti i učiniti ga dostojnim, predložio je MO Rubeši krajem 2016. godine gradskoj upravi, koja se sad uhvatila tog posla.