Bojkot zbog komunalne naknade

UDOVIĆ Nisu ih mještani birali da bojkotiraju i stvaraju probleme, nego da ih rješavaju

Portal Novilist.hr

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Kao načelnica inzistirat ću da mještani u Viškovu imaju osigurane sve komunalne usluge te da projekt područnog dječjeg vrtića u Marčeljima ide dalje, rekla je Sanja Udović



VIŠKOVO Načelnica Viškova Sanja Udović osvrnula se na bojkot oporbenih vijećnika i predsjednice Vijeća Ksenije Žauhar, koji ne dolaze na sjednice Općinskog vijeća, jer su protiv nove odluke o komunalnoj naknadi.


– Odbijanjem dolaska na sjednice Vijeća i obavljanja posla za koji su plaćeni, predsjednica vijeća Ksenija Žauhar i oporbeni vijećnici HDZ-a, HSS-a, Akcije mladih i NL Milana Pavelića moguće dovode u pitanje redovno održavanje infrastrukture (ceste, javne rasvjete…), ali i provedbu nekih planiranih kapitalnih projekata kao i projekt područnog dječjeg vrtića u Marčeljima. Oporba jeftinim populizmom na ovoj temi skuplja političke bodove s mogućim skupim posljedicama, stav je načelnice Viškova, Sanje Udović.


Oporbeni vijećnici su, na jedinoj sjednici na kojoj su prošli tjedan sudjelovali, bez podnošenja bilo kakvih amandmana, odbili Odluku o komunalnoj naknadi, dodaje Udović. Ova odluka između ostalog definira elemente nužne za izračun komunalne naknade. Sanja Udović napominje da nije mogla prihvatiti amandman Ksenije Žauhar na drugu Odluku o vrijednosti boda, jer prethodno nije izglasana odluka o komunalnoj naknadi.




– Rasprava o vrijednosti boda koji nije stavljen u kontekst cijele odluke je potpuno besmislena. Da dodatno pojasnim, to vam je kao da želite kupiti jabuke, znate im cijenu po kilogramu, ali nemate vagu, naglašava Udović. 


Ovakvo postupanje može se objasniti jedino kao potpunu političku neodgovornost ili kao potpuno nepoznavanje komunalne problematike, stav je načelnice Viškova.


– Svjesna važnosti donošenja ove dvije odluke sukladno novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu iskoristila sam poslovničku mogućnost i zatražila od predsjednice Općinskog vijeća sazivanje nove sjednice Vijeća na kojoj bi se te odluke donijele po hitnom postupku. Upravo to je otvorilo mogućnost vijećnicima oporbe kao i predsjednici vijeća da na samoj sjednici podnose amandmane i da zajednički kreiramo odluke. Na drugoj sjednici predložila sam povećanje naknade isključivo za CZGO Marišćina, kaže Udović.


Treba napomenuti, ističe Udović, da će zadnju riječ o zakonitosti odluka imati Ministarstvo uprave koje to čini putem svojih tijela po službenoj dužnosti.


– Očekujem da i Žauhar i oporbeni vijećnici dođu u vijećnicu na sljedeću sjednicu Vijeća raditi svoj posao, a ja ću kao općinska načelnica i nadalje inzistirati da se odluke donose u skladu sa zakonom kao i da mještani u Viškovu imaju osigurane sve komunalne usluge te da projekt područnog dječjeg vrtića u Marčeljima ide dalje, poručila je načelnica Sanja Udović.