Đir po Pećinama

U subotu povodom Dana vrtova na Pećinama šetnja posvećena Matildi Ružić

Biljana Savić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić



RIJEKA »Đir po Pećinama« za građane, zaljubljenike u prirodne ljepote i povijest našeg grada bit će održan u povodu Dana vrtova, u subotu 11. lipnja, u organizaciji Udruge štovatelja Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić – Brlić – Ružić. Riječ je o već tradicionalnom, 6. izdanju pod stručnim vodstvom obilaska vila, okućnica i perivoja na Pećinama s ciljem oživljavanja i unapređenja tradicije njihovog uređenja.


– Prije šest godina smo započeli ovu manifestaciju da pokažemo građanima perivoje koji su često u privatnom vlasništvu i inače ih nemaju priliku vidjeti; arhitektonsku baštinu i tradiciju uređivanja vrtova kako bi i građani posvetili više pažnje svojim okućnicama, ali i vidjeli nešto što vrijedi vidjeti, a nemaju za to priliku, čak ni saznanje da takvo nešto postoji u Rijeci, kazao je jučer novinarima skrbitelj Zbirke Vila Ružić Theodor de Canziani, koji je zajedno s vlasnicom kuće Puhalović, Radojkom Puhalović, novinarima predstavio program ovogodišnjeg »Đira po Pećinama«


Ovogodišnja tema je ruža, jer je manifestacija posvećena Matildi Ružić, koja je svom gradu i Riječanima otvorila vrata Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić – Brlić – Ružić.




– Želja nam je, kao i svih prethodnih godina, ukazati građanima na posebnosti Rijeke koje inače ne mogu vidjeti jer je većina tih perivoja u privatnom vlasništvu stanara kuća na potezu od Piramide do Plumbuma. Pećinski parkovi i perivoji dio su riječkog arhitektonskog naslijeđa, a tradicija očuvanja vrtova i vila na visokoj je razini još od druge polovice 19. stoljećam, kazao je skrbitelj Zbirke Vila Ružić Theodor de Canziani.


Radojka Puhalović, vlasnica kuće Puhalović, istaknula je da je manifestacija svake godine jako dobro posjećena što znači da su građani itekako zainteresirani za prirodne ljepote Pećina te da svake godine imaju vrlo zanimljiva pitanja.


– Ova manifestacija je i kulturni događaj, jer je Rijeka osvojila titulu Europske prijestolnice kulture. Ljepotom cvijeća i kulturnom baštinom može se jako puno pokazati o gradu u kojem živimo, istaknula je Puhalović.Đir po Pećinama počinje u perivoju vile Kozulić (današnji Omladinski hostel Rijeka) na adresi Šetalište XIII. divizije br. 23, u subotu, 11. lipnja u 18 sati.

Riječ je o zbiru parkovi i vila obitelji Kozulić (Cosulich de Pećine), koji i danas nose dio arhitektonske kvalitete koja se mogla vidjeti krajem 19. i početkom 20 st. U vilama koje je izgradila obitelj Kozulić živjele su i poznate osobe iz riječke prošlosti poput Marije Crucifixe Kozulić, austrijskog književnika Eugena von Horvatha i Viktora Cara Emina. Razgledavanje će biti nastavljeno u 18.45 sati u okućnici nagrađivane obiteljske kuće Puhalović na adresi Šetalište XIII. divizije br. 41., a uz perivoj će biti postavljena i izložba slika slikarice Mirjane Šestan.


U 19.45 odlazi se u Villu Ružić u čijem perivoju ovogodišnje druženje i završava. Posjetitelji će se imati priliku upoznati s varijacijama na ovogodišnju temu »Đira po Pećinama, a to je ruža.Tako će učenici 5. i 7. razreda OŠ Podmurvice izrađivati papirnate ruže, dok će učenici 1. i 2. razreda cvjećara i vrtlara Graditeljske škole za industriju i obrt imati izložbu svojih radova na temu primjene cvijeta ruže u izradi aranžmana i dekoracija. također, u perivoju Ville Ružić bit će postavljena i izložbu slika na temu putovanja Natalije Borčić, slikarice s otoka Visa.


– Pod stručnim vođenjem i uz kratko predavanje o hortikulturi, želimo ukazati na potrebu za boljim održavanjem vrtova i okućnica na području Mjesnog odbora Pećine i senzibilizirati Riječane na održavanje i uređivanje svojih vrtova. Pozivamo građane s područja mjesnog odbora Pećine ali i sve ostale da se pridruže ovoj edukativnoj šetnji, pozvao je Theodor de Canziani.


Manifestaciju su i ove godine podržali Grad Rijeka, Odjel za poduzetništvo, a Grafik studio Rijeka pobrinuo se za promidžbene materijale.