Rijeka na Turniću dobiva novi trgovački lanac

U riječku Meblovu zgradu stiže SPAR

Biljana Savić

Austrijski lanac će 19. prosinca otvoriti svoje prvo prodajno mjesto ne samo u Rijeci, nego i u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Bit će to kvartovski supermarket, a zapošljavat će 20-ak radnika 



RIJEKA Rijeka dobiva novi trgovački lanac – SPAR. Ovaj austrijski trgovac će 19. prosinca otvoriti svoje prvo prodajno mjesto ne samo u Rijeci, nego i u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.


Meblovu »žutu zgradu« u Ulici Franje Čandeka Riječani će još godinama, pa možda i zauvijek zvati »Meblova žuta zgrada«, iako će u njoj biti SPAR, i iako Meblo više ne stanuje tu, nego u takozvnoj »crvenoj« zgradi na Škurinjama. 


  Kako su nam potvrdili u upravi SPARA, bit će to kvartovski supermarket od 400 kvadrata prodajne površine, upravo u prostoru iz kojeg je iselio Meblo, a zapošljavat će dvadesetak radnika. Inače, ovaj je prostor bio u vlasništvu Mebla koji ga je prodao SPARU, dok je Meblo u crvenoj zgradi u unajmljenom prostoru. 





SPAR Hrvatska posluje od 2005. godine, a Rijeka mu je 26. prodajno mjesto. Uz Austriju i Hrvatsku, SPAR Austria grupa prisutna je i u sjevernoj Italiji, Češkoj, Sloveniji te Mađarskoj, i zapošljava više od 50.000 ljudi. Godišnje ostvaruje konsolidirani promet veći od 7 milijardi eura. Danas u SPAR-u Hrvatska radi oko 2.500 djelatnika, a prvi INTERSPAR prodajni centar u Hrvatskoj otvoren je Zadru u lipnju 2005. godine.



  Da razjasnimo, razlika izmedju INTERSPARA i SPARA samo je u formatu, pa je na hrvatskom tržištu trenutno 16 INTERSPAR hipermarketa i devet SPAR supermarketa, ne računajući riječki. Prvi kvartovski supermarket otvoren je u veljači prošle godine u Zagrebu. 


  U Rijeci će, dakle, biti otvoren kvartovski SPAR, i to u istoj zgradi u kojoj je i Konzumov kvartovski market. Konkurencija u žutu zgradu dolazi svakako, ali čak i na područje Krnjevo –Turnić, s obzirom na dobro posjećene Plodine u ZTC-u, koje su kilometar udaljene od budućeg SPARA. 


  Kako doznajemo, nije to sve. SPAR navodno ima ambiciju nastaniti se i širiti po Istri, ali i po Rijeci, navodno je već kupio zemljište i na Rujevici. Ovu nam informaciju uprava SPARA nije potvrdila, ali ni demantirala, no demantirala je da preuzima trgovački lanac Tommy, o čemu mediji govore već nekoliko mjeseci.