Rezultati nadzora na zelenim površinama

U prekršaju dosad 30-ak vlasnika pasa

Ljiljana Hlača

Riječki komunalci pojačano nadziru 50-ak prioritetnih lokacija, a prije svega to su parkovi, dječja igrališta, okoliš škola i dječjih vrtića 



RIJEKA  Riječki komunalci do sada su evidentirali oko 30-ak prekršaja, temeljem Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, koja je sredinom ožujka doživjela određene izmjene i dopune.


Navedeni prekršaji se uglavnom odnose na izvođenje i puštanje pasa u parkovima i dječjim igralištima, u svim dijelovima grada. Protiv većine je pokrenut prekršajni postupak, a manji broj prekršitelja platio je novčanu kaznu u iznosu od 250 kuna, saznajemo od Odjela gradske uprave za komunalni sustav. 


   Podsjetimo, spomenutom Odlukom je zabranjeno dovođenje kućnog ljubimca na javnu površinu bez nadzora, u parkovima i na drugim zelenim površinama dozvoljeno je vođenje psa isključivo po pješačkim stazama, dok je čišćenje pasjeg izmeta obavezno.





Treba naglasiti da je Odlukom definirana jedinstvena novčana kazna u iznosu od 500 kuna za izvođenje kućnog ljubimca na javnu parkovnu površinu bez povodca, nečišćenje izmeta i slično. Kazna može biti umanjena u polovici navedenog iznosa odnosno može iznositi 250 kuna, ukoliko se plati u roku od tri dana.



Zabranjeno je dovođenje i puštanje psa na travnjake, cvjetnjake i dječja igrališta i slično. Zbog navedenih restrikcija Grad Rijeka namjerava urediti do kraja godine lokacije/parkove koji će biti najmjenjeni riječkim četveronošcima. 


– Pojačano se nadzire 50-ak prioritetnih lokacija, a prije svega riječ je o parkovima, dječjim igralištima, okolišu škola i dječjih vrtića, dok se ostale javne površine redovito nadziru. Praksa je pokazala da se konkretniji rezultati postižu u suradnji s policijom, kojoj su se naše službe morale obratiti zbog svakodnevnih prijava građana protiv neodgovornih vlasnika pasa koji svoje ljubimce puštaju bez nadzora i ne čiste za njima. Zajednički nadzor obavlja se dva puta mjesečno na području sve tri policijske postaje u gradu Rijeci te su do sada pokazale zadovoljavajuće rezultate, objavljuje Odjel gradske uprave za komunalni sustav.