Prostorni plan

U novoj tvornici peleta posao će dobiti čak 150 radnika

Edi Prodan

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

 U planu  stipendiranje  45 učenika i 10 studenata, pretežito stolara i inženjera drvne tehnologije, ali i elektroničara



KLANA Potpisivanjem UPU-a kojim se omogućavaju i zadnje pretpostavke za investiranje u izgradnju tvornice peleta te proširenje pogona izrade masivnih stolova jučer je u DI Klana otvoren novi razvojni ciklus tog i inače vrlo propulzivnog dijela hrvatske drvne industrije.


– Zahvaljujući razumijevanju Općine Klana i načelnika Matije Laginje u najkraćem mogućem roku obavljena je izmjena prostornog plana zahvaljujući čemu je za 50 posto povećana obuhvatna zona. Prema prethodnim planovima na prostor DI Klana se nadovezivala sportsko-rekreacijska zona što je svojevrsni nonsens, istaknuo nam je Miladin Marković, direktor DI Klana.


Projekt tvornice peleta je višestruko značajan jer se na taj način rješava problem drvenog otpada s kojim je DI Klana imala ambicije pretvarati ga u korisnu energiju, no ipak je prevladala odluka kako je jednostavnije, svrsishodnije pretvarati ga u pelete. Kreće se dakle na prostor veličine 3,5 tisuća četvornih metara gdje će se uz tvornicu napraviti i veliko skladište kako bi proizvodnja bila cjelogodišnja, a prodaja u špici sezone, kad su i cijene najviše.




– Uz navedene investicije, plan je i zapošljavanje oko 150 radnika, no mnogo je značajnije da pokrećemo i projekt stipendiranja učenika i studenata u koordinaciji s nizom škola, pa tako i riječkom Obrtničkom školom. U planu nam je stipendiranje 45 učenika i 10 studenata, pretežito stolara i inženjera drvne tehnologije, ali i elektroničara kojima, naravno, nakon završetka školovanja nudimo i stani posao, istaknuo je Marković.


Ono gdje je pak iznimni značaj Općine i načelnika Laginje, u povezivanju s projektima DI Klana ali i razvoja općine, je također nedavno pokrenuti projekt urbane aglomeracije te start upova. Njih je Laginja osmislio u suradnji s visokom poslovnom školom PAR i dekanicom Gordanom Nikolić, a njihova je glavna uloga omogućavanje okupljanja visokoobrazovanih stručnjaka, posebno s područja dizajna, koji će na taj način stvarati nove projekte za DI Klanu kao i revitalizacija industrijske baštine.


– Dio mog programa koji sam provodio u proteklom razdoblju, a s njime ću nastaviti ukoliko i dalje ostanem načelnikom općine Klana, je permanentno ulaganje u znanost i opći razvoj, pa tako i sustav doseljavanja u Klanu. Urbanistička je dokumentacija pripremljena i omogućava zamah stambene izgradnje koji će dakako biti povezan s razvojem DI Klana te doseljavanje radnika ali i visokoobrazovanih stručnjaka u Klanu, dodao je Laginja.


Uistinu, nastavi li se razvoj u tom smjeru, u dosadašnjoj sinergiji aktualne političke strukture općine i gospodarstva, Klana bi u slijedećem petogodišnje razdoblju mogla postati novom poželjnom destinacijom za kvalitetni život na području koje inače definiramo »riječkim prstenom«.