Turistički obilazak

U nedjelju ‘Upoznaj svoju zemlju’: Vođene ture diljem Kvarnera i Liburnije

Sanja Gašpert

Vođena tura Trsatom počinje u Svetištu Majke Božje Trsatske / Snimio Vedran KARUZA

Vođena tura Trsatom počinje u Svetištu Majke Božje Trsatske / Snimio Vedran KARUZA

Vođenja su namijenjena lokalnom stanovništvu kako bi upoznali svoj grad te postali ambasadori hrvatskog turizma, ali naravno i svim posjetiteljima i turistima



RIJEKA U sklopu projekta »Upoznaj svoju zemlju« Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske ove nedjelje s početkom u 12 sati organizira besplatna vođenja u svim gradovima u kojima djeluju društva turističkih vodiča – članice ZDTVH-a.


Turistički obilazak bit će organiziran u isto vrijeme u 56 gradova u Dalmacija, na Kvarneru, u Istri, Lici, u Slavoniji i Srijemu te u Zagrebu i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Kako ističu u Zajednici, projekt Upoznaj svoju zemlju sastoji se od organizacije besplatnih vođenja od strane lokalnih turističkih vodiča u svakom gradu, a sva vođenja uz turističke vodiče počinju u isto vrijeme.


Vođenja su namijenjena lokalnom stanovništvu kako bi upoznali svoj grad te postali ambasadori hrvatskog turizma, ali naravno i svi posjetiteljima i turistima.


Brojne lokacije




– Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske započela je 2017. godine s projektom koji je imao veliki odjek u javnosti, a u sklopu kojega su prošle godine organizirana besplatna vođenja u više od 40 mjesta. Ovakav uspjeh postignut je uz potporu nacionalne i lokalnih turističkih zajednica. Cilj ove akcije je ukazati na važnost nacionalnog identiteta i kulturne baštine kao i na važnost rada lokalnih turističkih vodiča, a akcija se nastavlja i u 2019. godini, ističu u Zajednici.


Članovi Udruge turističkih vodiča Kvarnera vodit će obilaske u sljedećim mjestima: Rijeka – centar (mjesto polaska je Most hrvatskih branitelja na Delti) i Trsat (mjesto sastanka kod spomenika Pape Ivana Pavla II.), Krk (mjesto sastanka kod sunčanog sata na Rivi), Vrbnik (mjesto sastanka na Trgu Škujica), Kastav (mjesto sastanka na Fortici) i Viškovo (sastanak na trgu ispred crkve sv. Mateja). Za sve dodatne informacije zainteresirani mogu kontaktirati Udrugu turističkih vodiča Kvarnera na [email protected] ili na www.vodici-kvarnera.hr.


Vođena tura organizirana je i u Kastvu, snimio Vedran KARUZA


Vođena tura organizirana je i u Kastvu, snimio Vedran KARUZA



Također, članovi Udruge turističkih vodiča Liburnia vodit će obilaske u Opatiji (mjesto polaska autobusna stanica Slatina), Veprincu (autobusna stanica nasuprot Konzuma) i Lovranu (autobusna stanica kod tržnice). Ovoj inicijativi i ove godine pridružila se Turistička zajednica Grada Bakra koja tom prigodom organizira stručni razgled Bakra s ciljem što boljeg upoznavanja bogate povijesne i kulturne baštine. U sklopu razgleda Bakra obići će se Turska kuća, Rimska kuća, Frankopanski kaštel, crkva sv. Križa i crkva sv. Andrije ap. s katakombama. Polazak je u podne ispred ureda Turističke zajednice Grada Bakra u Bakru.


Obilazak otoka


Besplatna vođenja organiziraju se i na otocima. Polazak u turistički obilazak grada Raba bit će u 12 sati ispred zvonika župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, Gornja ulica. Trajat će okvirno 1 sat te završiti na Trg sv. Kristofora. Obilazak grada Paga započinje u podne s Trga kralja Petra Krešimira IV., dok besplatno vođenje Novaljom kreće ispred ureda TZ-a u Novalji, Trg Briščić 1.


Žitelji Krka bolje će moći upoznati Vrbnik, snimio MLaden TRINAJSTIĆ


Žitelji Krka bolje će moći upoznati Vrbnik, snimio MLaden TRINAJSTIĆ



Obilazak Cresa počinje ispred Kneževe palače – Palazzo Pretorio (danas sjedište Zajednice Talijana Cres) na Trgu Frane Petrića.


Besplatni turistički obilasci planiraju se i u Istri. Svi koji se u nedjelju zapute u Vodnjan moći će upoznati starogradsku jezgru, imati priliku naučiti o povijesti, tradiciji i običajima grada te posjetiti Eko muzej Istrian de Dignan i muzej grada Vodnjana, palaču Bettica. Vođenja su organizirana na talijanskom i hrvatskom jeziku. Mjesto okupljanja je na Narodnom trgu, ispred Turističke zajednice.


Razgled grada Rovinja kreće s glavnog gradskog trga, a obilazak Buja s Trga Josipa Broza Tita, a Motovuna ispred gornjeg groblja (na stupiću).