Štednja na grijanju

U neboderu u Čandekovoj radijatore isključilo 40 posto stanara

Bojana Mrvoš Pavić

U neboderu u Čandekovoj radijatore isključilo 40 posto stanara / Foto Silvano JEŽINA

U neboderu u Čandekovoj radijatore isključilo 40 posto stanara / Foto Silvano JEŽINA

Primjer je neboder u Čandekovoj ulici u Rijeci, gdje se u tri najhladnija mjeseca u sezoni 2016/17. u prosjeku 40 posto stanova uopće nije grijalo, a dodatnih 20 posto stanova grijalo je samo jednu prostoriju, i to minimalno i povremeno – istaknula je Mrkonjić



ZAGREB – Na jučerašnjem okruglom stolu koji je organizirala udruga Razdjelnici topline, tajnica Udruge Ljiljana Mrkonjić predstavila je rezultate istraživanja koje je provela u prosincu prošle godine na 560 ispitanika koji imaju ugrađene razdjelnike (dvije trećine iz Zagreba, trećina iz drugih gradova), koje je pokazalo kako je nakon manje od jedne sezone grijanja od ugradnje razdjelnika 11 posto ispitanika zatvorilo sve radijatore. Taj se postotak povećavao sa svakom novom sezonom grijanja, pa je nakon više od četiri sezone 68,4 posto ispitanika imalo sve radijatore zatvorene.


– Taj mi se rezultat činio pretjeranim, dok nisam, međutim, dobila ispise potrošnje po stanovima i po pojedinačnim radijatorima za neke riječke nebodere. Primjer je neboder u Čandekovoj ulici u Rijeci, gdje se u tri najhladnija mjeseca u sezoni 2016/17. u prosjeku 40 posto stanova uopće nije grijalo, a dodatnih 20 posto stanova grijalo je samo jednu prostoriju, i to minimalno i povremeno – istaknula je Mrkonjić. Predstavljen je i efekt »spirale smrtonosnog zahlađenja« – pojava da stanari zatvaraju radijatore zbog straha od visokih računa koje generiraju razdjelnici pa zbog nepostojanja izolacije između stanova i katova stanovi koji graniče sa stanom koji se ne grije moraju potrošiti znatno više energije. Time je neto ukupno smanjenje potrošnje energije cijele zgrade mali. U konačnici, kaže Mrkonjić, dolazi do pothlađivanja zidova cijele zgrade, pojave vlage i plijesni.


Kako je rečeno na okruglom stolu, tri su koraka pomoću kojih se obračun potrošnje topline može vratiti na staro – potrebno je prikupiti potpise najmanje 51 posto suvlasnika za promjenu modela obračuna i povratak na obračun po četvornom metru stana; otkazati ugovore o očitavanju razdjelnika te kod ospkrbljivača potpisati novi ugovor o obračunu.